Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

22. 04. 2024. 11:58 >> 12:44
Čitaj mi:

NJEMAČKA

Uhapšene tri osobe, špijunirali za Kinu?

Policija u Njemačkoj je uhapsila tri osobe koji se sumnjiče da su špijunirali za Kinu prenoseći informacije o tehnologiji sa potencijalno vojnom upotrebom, sapštili su lokalni zvaničnici.

U saopštenju saveznog tužilaštva se navodi da su trojica njemačkih državljana optužena da su radili za kinesku obavještajnu službu još prije juna 2022. kao i da su oni osumnjičeni i za kršenje njemačkih zakona o izvozu.

Jedan od uhapšenih koji je identifikovan samo kao Tomas R. je navodno radio kao agent zaposlenog u kineskom Ministarstvu državne bezbjednosti (MSS) i u Njemačkoj je za tu osobu nabavljao informacije o "vojno upotrebljivim inovativnim tehnologijama".

Za to je, navode tužioci, koristio Herviga F. i Inu. F, par koji posjeduje kompaniju u Dizeldorfu koja je korišćena za kontakt i rad sa njemačkim istraživačima.

Par je navodno sklopio ugovor o transferu istraživanja sa neidentifikovanom njemačkom kompanijom, a prvi korak je bio da se napravi studija za kineskog partnera o tehnologiji mašinskih djelova koji bi mogli da se koriste za brodske motore, uključujući i one u bojnim brodovima.

Iza tog kineskog partnera stajao je rukovodilac Tomasa R. u MSS, a projekat je finansirala kineska država, tvrde u u tužilaštvu.

U trenutku hapšenja osumnjičemni su bili u pregovorima u vezi daljih istraživačkih projekta koji bi mogli biti korisni za proširenje borbene snage kineske mornarice. Osumnjičeni su takođe uz finansiranje MSS nabavili specijalni laser i izvezli ga u Kinu bez dozvole, iako je po pravilima Evropske unije klasifikovan kao instrument "dvostruke namjene".

Tužilaštvo je dodalo da su stanovi svih osumnjičenih u Dizeldorfu i Bad Homburgu blizu Franfurta detaljno pretraženi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније