Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M./M.M.Lj. [ Agencije/RTS/N1 ]

19. 04. 2024. 19:25 >> 15:52
3
Čitaj mi:

IZRAEL NAPAO IRAN

Direktni međusobni napadi okončani, Iran neće odgovoriti

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En. Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA. Oborene tri izraelske bespilotne letjelice.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio "pod napadom", ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega. Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenijela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbjedna i netaknuta.

 

19:23

Neće biti odgovora na današnji napad

Direktni međusobi napadi Izraela i Irana su okončani i Teheran neće odgovoriti na današnji, kako se pretpostavlja, izraelski napad, javlja Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor u regionu.

Prema istom izvoru, Iran neće odgovoriti na današnji navodni napad na iranski grad Isfahan.

Опширније

18:58

Otkazani letovi

Njemačka avio-kompanija Lufthanza otkazala je letove za Tel Aviv do subote ujutro i izjbegavaće irački vazdušni prostor zbog bezbjednosne situacije u regionu.

Kako prenosi CNN, u međuvremenu, poljska aviokompanija LOT otkazala je letove u petak za Tel Aviv i Bejrut. Nije predviđeno da leti za Izrael u subotu, a odlučiće o nedjeljnim letovima kasnije, saopštila je avio-kompanija.

Planirano je da Lufthanza nastavi letove za Tel Aviv i planira da ponovo leti kroz irački vazdušni prostor od subote ujutru.

Saopštenje je uslijedilo nakon odluke avio-kompanije da produži obustavu letova ka glavnim gradovima Irana i Libana.

Lufthanza je u srijedu saopštila da će letovi za Teheran i Bejrut ostati otkazani i da ta avio-kompanija neće koristiti iranski vazdušni prostor do 30. aprila.

Опширније

12:58

Džeruzalem post: Eksplozije blizu nuklearnih objekata kao znak upozorenja

Izvori Džeruzalem posta tvrde da su se eksplozije iznad Isfahana u neposrednoj blizini nuklearnih postrojenja "jasna poruka".

"Ovaj put smo odlučili da ne pogodimo nuklearne objekte, ali smo to mogli da uradimo i sada", navodi Džeruzalem post, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Опширније

12:33

Iranska vojska: Eksplozije na nebu posljedica dejstva PVO

Vrhovni komandant iranske vojske rekao je da su eksplozije na nebu iznad provincije Isfahan povezane sa gađanjem protivvazdušnih sistema na, kako je rekao, sumnjivi objekat koji nije prouzrokovao nikakvu štetu, prenijela je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

"Stručnjaci istražuju incident i obavijestiće javnost o tome nakon što dobiju rezultate“, rekao je general-major Abdolrahim Musavi.

Опширније

10:45

Obavještajni izvor: Gotovi direktni udari između Izraela i Irana

Regionalni obavještajni izvor, prema riječima američkog zvaničnika, izjavio je da su direktni udari dvije sukobljene strane "gotovi".

Izvor, koji nije bio ovlašćen da govori javno, razgovarao je sa CNN-om pod uslovom anonimnosti oko dva i po sata nakon što je CNN prvi put izvijestio o napadima.

Izvor je rekao da se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ali nije naveo razlog.

 

Опширније

10:02

Iranski zvaničnik: Trenutno nemamo plan za odmazdu protiv Izraela

Iran trenutno nema plan za odmazdu protiv Izraela, rekao je viši iranski zvaničnik za Rojters, povodom navoda da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju.

"Nije potvrđeno da je napad došao spolja. Razgovori idu u smjeru da je riječ o infiltraciji i djelovanju iznutra", naveo je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman u izjavi za Rojters.

Опширније

09:16

Stanovnici snimili eksplozije u Isfahanu

Iranska protivvazdušna odbrana jutros je oborila nekoliko izraelskih dronova nad provincijom Isfahan, ali za sada nema informacija o mogućem raketnom napadu, saopštila je iranska svemirska agencija.

Stanovnici grada poslali su BBC-ju snimak na kome se čini da se vide eksplozije.

Опширније

09:01

Iranski analitičar: Napad mini dronovima izveden iz Irana

Neimenovani iranski analitičar je tokom gostovanja na državnoj televiziji istakao da je iranska vojska oborila "mini dronove u Isfahanu", a da su njima upravljali "infiltrirrani redovi iz Irana", prenosi Tajms ov Izrael.

Takođe, pojedini izvori, u analizi za britanski Gardijan, navode da je napad ciljan tako da ne izazove dalju eskalaciju sukoba, kao i da je simbolično izveden na rođendan vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamnei.

Опширније

08:50

Iran: Obnovljeni letovi u zemlji

Letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani iznad nekoliko gradova i provincija, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Specijalizovani portal Flajt radar 24, ipak, navodi da su aerodromi u Teheranu, Širazu i Isfahanu i dalje zatvoreni, dok je avio-saobraćaj uspostavljen na zapadu zemlje.

Avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su, do daljeg, suspendovale letove ka Iranu.

Опширније

08:19

IAEA: Nema šteta na nuklearnim objektima u Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.

"Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obje strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smjeli da budu meta u vojnim sukobima", piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).

Опширније

07:50

Si-En-En: Američki zvaničnici potvrdili da Izrael izvodi vojne operacije protiv Irana

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vazdušne napade na Iran i da su zabilježene eksplozije na nebu iznad gradova Isfahan i Tabriz, dok je iranska vlada, do sada, nastojala da umanji obim napada.

Zvaničnici u Vašingtonu rekli su da izraelske snage izvode vojne operacije protiv Irana, ali nisu opisali karakter ili obim tih operacija, javlja Si-En-En.

Iranski državni mediji su izvijestili da su bespilotne letjelice oborene iznad provincije Isfahan rano jutros.

Prikazani su i video snimci, za koje iranski mediji tvrde da prikazuju da je situacija u Isfahanu mirna i bezbjedna.

Izraelski televizija N12 saopštila je je da je Izrael takođe pogodio mete u Iraku i Siriji.

Nacionalni letovi u Iranu su otkazani, piše Gardijan, a putnicima na aerodromu "Imam Homeini" u Teheranu je rečeno da napuste zgradu.

Опширније

07:30

Ostin razgovarao sa Galantom prije izvještaja o eksplozijama u Iranu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je juče sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o "regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku“, saopštio je Pentagon.

Do poziva je došlo prije nego što je Izrael, kako su prenijeli mediji, izveo napad unutar teritorije Irana, a u saopštenju Pentagona ne pominje se bilo kakva diskusiju o planovima Izraela za ovaj napad, prenosi Si-En-En.

Опширније

07:20

Iranska vojska: Nije pričinjena veća šteta

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj televiziji da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

"Buka koja se čula tokom noći u Isfahanu nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali 'sumnjivi objekat'", prenosi Rojters.

Iranski državni mediji prethodno su naveli da su PVO sistemi aktivirani u nekoliko djelova zemlje zbog gađanja potencijalnih ciljeva, dok nije bilo izvještaja o direktnom napadu ili eksploziji.

Navodi se i da su nuklearni objekti u području Isfahana bezbjedni.

 

Опширније

07:00

IRNA: Aktivirana iranska protivvazdušna odbrana iznad Isfahana

Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, nejasno je da li je Iran bio "pod napadom", ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbjedna i netaknuta.

Опширније

06:45

Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.

Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim dijelom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније