Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

16. 04. 2024. 11:28 >> 11:33
Čitaj mi:

JEDNA OD NAJSTARIJIH

Kopenhagen: Požar izbio u zgradi Berze, srušio se vrh

Požar je zahvatio jutros krov 17-ogodišnje zgrade Berze u Kopenhagenu u Danskoj, jedne od najstarijih zgrada u gradu, javljaju mediji.

Zgrada koja se nalazi pored Palate Kristiansborg gdje zasijeda Parlament je popularna turistička atrakcija.

Simboličan vrh u obliku upletenih repova četiri zmaja, visok 56 metara se srušio.

Veliki oblaci dima dižu se iznad centra Kopenhagena, a vide se ljudi kako utrčavaju u zgradu da spasu slike. Danski mediji javljaju da je aneks parlamenta evakuisan.

Policija i vatrogasci su ispred zgrade koja je ograđena skelama. Takođe su stigla i kola hitne pomoći, ali nema izvještaja o nastradalima.

Danski ministar kulture Jakon Engel Šmit rekao je da je "dirljivo" vidjeti kako prolaznici pomažu hitnim službama da spasu umjetničke vrijednosti i slike iz zgrade u plamenu.

U zgradi se nalazi sjedište Danske privredne komore. Predsjednik Privredne komore Brajan Mikelsen je među ljudima koji pomažu da se iznesu slike iz zgrade.

Izgradnju zgrade Berze naručio je kralj Kristijan IV i ona je izgrađena između 1619. i 1640, i spada u jednu od najstarijih zgrada u gradu, piše agencija Frans pres.

Policija je saopštila da evakuišu zgrade u ulici gdje se Berza nalazi uključujući i ministarstvo finansija, a neke službe danskog Parlamenta su u bloku iza stare Berze. Takođe je objavila da je zatvorena jedna od glavnih ulica i da građani treba da očekuju da će taj dio grada biti blokiran neko vrijeme.

Za sada se ne zna uzrok požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније