Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

16. 04. 2024. 07:50 >> 08:58

Rat u Ukrajini – 783. dan

Moskva: Ukrajinske snage poražene kod Rabotina

Rat u Ukrajini – 783. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotina kod Hersona u Zaporoškoj oblasti. Ukrajinske vlasti navode da su u napadu na selo kod Harkova poginule dvije osobe. Poljski predsjednik Andžej Duda poručio je da će ta zemlja braniti Litvaniju u slučaju ruskog napada.

08:58

Kijev: Intezivni ruski napadi na Herson i Zaporožje

Načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Oleksandr Prokudin saopštio je da su ruske trupe tokom prethodnog dana i noći granatirale 15 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu je povrijeđeno nekoliko osoba, među kojima i jedno dijete.

Oštećeni su civilni i infrastrukturni objekti i automobili.

Vojska Ukrajine je takođe navela da je zabilježila više od 300 udara ruske vojske u Zaporoškom regionu u poslednja 24 sata.

Опширније

08:30

Šolc i Si Đinping o "pravednom miru" za Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šols sastaje se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu, a jedna od tema, kako je naveo Šolc, biće i razgovor o postizanju "pravednog mira" u Ukrajini.

Опширније

08:15

Zelenski traži jednaku podršku za Ukrajinu i Izrael

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da u odnosu prema Ukrajini pokažu isto jedinstvo koje su prikazali u podršci Izraelu.

"Izrael takođe nije član NATO-a. Dronovi na nebu iznad Ukrajine zuje istu kao i oni iznad Bliskog istoka. Rakete udaraju i tamo i ovdje jednako jako", istakao je Zelenski uz napomenu da Zapad i dalje oklijeva u slanju dodatne vojne pomoći Kijevu.

Njemačka se obavezala da će poslati još jedan kontingent raketnog sistema za protivvazdušnu odbranu "patriot", dok je predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson predložio da se finansiranje Ukrajine odvoji od paketa u koji su uključeni Izrael i Tajvan, a čiji je iznos 95 milijardi dolara.

Опширније

07:54

Moskva, Kijev i međusobne optužbe za udare na najveću evropsku nuklearku

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama (UN) Sergij Kislica optužio je Rusiju da su tvrdnje o napadima koji ugrožavaju nuklearnu elektranu u Zaporožju, u ovom trenutku pod ruskom kontrolom, "dobro planirana operacija pod lažnom zastavom".

Moskva i Kijev danima se optužuju u Savjetu bezbjednosti UN-a zbog navodnih međusobnih udara na najveću nuklearku u Evropi.

Sa druge strane, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi rekao je da ne želi bilo kojoj strani da pripiše krivicu, ali da su posljednja tri napada na elektranu – od 7. aprila – bila nepromišljena i opasna.

Опширније

07:51

Smirnov: Makronova ideja trik, nije politika mira

Predsednik Krimske međuetničke misije Zaur Smirnov ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona da se tokom Letnjih olimpijskih igara u Parizu proglasi primirje između Ukrajine i Rusije nazvao je trikom.

"Makronov zahtev za primirjem nije manifestacija politike koja voli mir, već ideje da se Kijevu i ukrajinskim trupada omogući predah i mogućnost da se pregrupišu", izjavio je Smirnov.

Опширније

07:50

Ukrajinska vojska: Rusija poslala devet dronova na Ukrajinu, svi su uništeni

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svih devet dronova koji su učestvovali u ruskom napadu na nekoliko oblasti, saopštile su vojne vlasti na Telegramu, prenosi Rojters.

Dronovi su uništeni u nekoliko istočnih i južnih regiona, dodaje se u saopštenju.

Опширније

07:47

Rusija napala vojni aerodrom u Hmeljničkoj oblasti i ukrajinske trupe kod Časovog Jara

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe porazila Oružane snage Ukrajine kod Časovog Jara, dok su izvršile udar i na vojni aerodrom u predgrađu Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti.

Опширније

07:45

Rat u Ukrajini ušao je u 783. dan. Nastavljeni su napadi dronovima sa obje strane.

Dvije osobe su poginule u napadu ruskih snaga na obrazovnu ustanovu u selu Lukijanci u Harkovskoj oblasti, nedaleko od granice sa Rusijom, rekao je načelnik te oblasti Oleg Sinegubov.

U napadu dronom na mjesto Gorlovka u Donjeckoj oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga, poginuo je muškarac, saopštio je gradonačelnik tog mjesta Ivan Prihodko.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotina kod Hersona u Zaporoškoj oblasti.

"Poljska vojska bi branila Litvaniju, ne mogu da zamislim drugu opciju", poručio je predsjednik Poljske Andžej Duda u intervjuu za litvanske medije.

SAD uvele su sankcije za 12 pravnih i 10 fizičkih lica zbog, kako su naveli američki zvaničnici, podrške ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније