Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Glas Amerike ]

10. 04. 2024. 07:19 >> 07:54

Američka vojska

SAD dale Ukrajini zaplijenjeno iransko oružje namijenjeno Hutima

Američka vojska u utorak je saopštila da je Ukrajini predala manje oružje i municiju koje je zaplijenila od iranskih snaga dok su pokušavale da ih isporuče Hutima u Jemenu.

Među zaplijenjenim oružjem je bilo više od 5.000 automatskih pušaka AK-47, granate, snajperske puške, mitraljezi i više od 500.000 komada municije koje je Amerika zaplijenila sa četiri broda od maja 2021. do februara 2023, saopšteno je iz američke Centralne komande.

"To oružje će pomoći Ukrajini da se brani od ruske invazije" i ima dovoljno materijala da se opremi jedna brigada, saopštile su američke vlasti.

Ukrajina se suočava sa nedostatkom oružja, dijelom i zato što se republikanski desničari u Predstavničkom domu američkog Kongresa protive daljoj pomoći Kijevu i za sada uspješno blokiraju novi paket američke vojne pomoći od 60 milijardi dolara, koji je već odobren u Senatu. Predsjedavajući Majk Džonson najavio je da će zakonski predlog staviti na glasanje kasnije ove nedjelje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će ukrajinske snage izgubiti dvogodišnji rat sa Rusijom bez dodatnog američkog oružja.

Huti, koje podržava Teheran, napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu - koji plove ka Izraelu i vraćaju se iz te zemlje - od novembra, u znak solidarnosti sa ekstremistima iz Hamasa.

"Iranska podrška naoružanim grupama ugrožava međunarodnu i regionalnu bezbjednost, naše snage, diplomatsko osoblje i državljane u regionu, kao i naše partnere. Nastavićemo da radimo sve što možemo da razotkrijemo iranske destabilizujuće aktivnosti i da ih zaustavimo", saopšteno je iz američke vojske.

Vašington je isporučio zaplijenjeno oružje Ukrajini i početkom oktobra prošle godine - 1,1 miliona komada municije - koje je takođe zaplijenjeno od iranskih snaga na putu za Jemen.

Amerika je sredinom marta najavila paket vojne pomoći Kijevu od 300 miliona dolara - prvi od decembra - koji je obuhvatao protivavionsko i protivtenkovsko oružje i artiljerijsku municiju, ali je tada upozorila da će ostati bez zaliha za nekoliko nedelja.

Pentagon je taj paket finansirao novcem koji je uštedio na drugim kupovinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније