Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

08. 04. 2024. 17:25 >> 17:25

SASTANAK U BEJRTUTU

Kipar i Liban traže finansijsku pomoć EU za suzbijanje migracija

Premijer Libana Nadžib Mikati i predsjednik Kipra Nikos Hristodulidis su danas na sastanku u Bejrutu pozvali Evropsku uniju da obezbijedi veću finansijsku pomoć Libanu da bi mogao da spriječi migrante da stignu do evropskih obala.

Predsjednik Kipra je u Libanu s ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova i glavnokonadujućim Vojske pošto je prošle nedelje pozvao EU da sarađuje s Libanom da bi se smanjio broj izbjeglica iz Sirije koji čamcima dolaze na Kipar.

Premijer Libana je rekao da njegova vojska i druge službe čine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili ilegalnu migraciju, ali da je potreban "okvirni sporazum" sa EU od koje Tunis i Egipat dobijaju finansijsku pomoć povezanu sa suzbijanjem migracije.

Hristodulidis je podržao sklapanje sličnog sporazuma EU s Libanom i Kiprom.

Liban i Kipar imaju bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji iz Libana stižu na Kipar.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra 2.140 ljud, mahom iz Sirije, stiglo je ove godine čamcima iz Libana na Kipar, a u prva tri mjeseca 2023. ih je bilo 78 ljudi.

U Libanu je 805.000 sirijskih izbjeglica koje su registrovale UN, a libanski zvaničnici kažu da ih je između 1,5 i dva miliona ljudi.

Premijer Libana Mikati je danas rekao da je veći dio Sirije bezbjedan jer se rat smirio, i pozvao EU da podrži povratak izbjeglica u tu zemlju ili da im pomogne da se presele drugdje.

Kiparski predsjednik Hristodulidis je rekao da su većina Sirijaca ekonomski migranti i tražio da međunarodna zajednica finansira razvojne projekte u Siriji koji bi pomogli da se podstakne ili motiviše njihov povratak.

Međutim, UN, grupe za ljudska prava i zapadne vlade tvrde da Sirija još nije bezbjedna za repatrijaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније