Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Hina/N1 ]

08. 04. 2024. 15:30 >> 15:30

TRAMP

"Pitanje abortusa treba da riješi svaka savezna država za sebe"

Republikanski predsjednički kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp kaže da i dalje smatra da pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD, a ne donošenjem nacionalne zabrane abortusa.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth bivši američki predsjednik rekao je kako podržava pobačaj u slučaju silovanja, incesta i zaštite života majke. Ponovio je i kako podržava dostupnost vantelesne oplodnje.

U obraćanju nije rekao da bi tražio zabranu pobačaja na državnom nivou ako se vrati u Bijelu kuću. Tramp smatra kako je zaslužan za odluku Vrhovnog suda iz 2022. kojom je ukinuto pravo na pobačaj na federalnom nivou, aludirajući time na njegova imenovanja konzervativnih sudija u to tijelo.

„Moj stav je da danas s pravnog gledišta imamo pobačaj svugde gdje je bio željen. Države će odlučivati glasanjem ili u skupštinama ili možda oboje. I šta odluče mora biti zakon države. U ovom slučaju, zakon savezne države”, rekao je republikanac.

Tramp nije govorio o nedelji trudnoće do koje bi podržao abortus.

Od početka kampanje za predsjedničke izbore u novembru on se klonio tog pitanja važnog za američke birače. Iako ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava restrikcije pobačaja nakon prvog tromjesečja, istraživanja pokazuju i da velika većina želi da odluku donose pacijent i ljekar, a ne vlasti, piše agencija Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније