Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

07. 04. 2024. 20:35 >> 20:41

ekvadorska policija upala u ambasadu Meksika

Meksičke diplomate napustile Ekvador u jeku krize

Meksičko diplomatsko osoblje bazirano u Kitu, napustilo je danas Ekvador dva dana poslije policijskog upada u meksičku ambasadu koji je izazvao prekid diplomatskih odnosa dvije zemlje i međunarodne osude.

"Naše diplomatsko osoblje ostavlja sve iza sebe u Ekvadoru i vraća se kući uzdignute glave... posle napada na našu ambasadu", napisala je danas meksička ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena na mreži X.

Diplomate i članovi njihovih porodica ušli su u komercijalni let pošto su ih do aerodroma pratilli ambasadori Njemačke, Paname, Kube i Hondurasa, saopštilo je ministarstvo.

Upad ekvadorske policije u meksičku ambasadu prije dva dana da bi se tamo uhapsio bivši potpredsjednik Ekvadora optužen za korupciju Horhe Glas, koji se tu sklonio, izazvao je brojne kritike u svijetu.

Zbog upada Meksiko je objavio da prekida diplomatske odnose sa Ekvadorom a uslijedio je i prekid odnosa Nikaragve sa tom zemljom.

Upad su osudile ljevičarske vlade Latinske Amerike od Brazila do Venecuele, preko Čilea i čak Argentine ultraliberalnog predsjednika Havijera Mileija, a osudile su ga i Organizacija američkih država, Evropska unija i Španija.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je "alarm" ocjenjujujući da svako kršenje diplomatskih okruženja dovodi u pitanje nastavak normalnih diplomatskih odnosa", rekao je njegov portparol.

SAD su osudile svako kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i pozvale Meksiko i Ekvador da riješe svoje sporove uz poštovanje međunarodnih normi. Prema Bečkoj konvenciji iz 1961. godine se određuje da se su ambasade i konzulati nedodirljivi.

Predsjednica Hondurasa Siomara Kastro, koja je privremena predsjedavajuća Zajednice država Latinske Amerike i Kariba sazvala je hitni sastanak za ponjedeljak.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je osudio "flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika" i rekao da njegova zemlja namjerava da taj slučaj preda Međunrodnom sudu pravde.

Ekvadorska policija je nasilno upala u ambasadu Meksika u glavnom gradu Kitu i uhapsila bivšeg potpredsjednika Ekvadora Horhea Glasa, koji je zatražio politički azil, a upadom su zategnuti odnosi dvije zemlje.

Glas se u Ekvadoru suočava sa optužbama za korupciju, davanje mita i druge nezakonite radnje.

"Ekvador je suverena država i nećemo dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi“, navedeno je ranije u saopštenju kabineta predsjednika Ekvadora.

Glas je,prema vladinim izvorima, juče prebačen u zatvor visoke bezbjednosti na jugoistoku Ekvadora.

Meksiko je u petak odborio azil Glasu, koji se nalazio u njegovoj ambasadi u Kitu od 17. decembra, i protiv koga je bio izdat nalog za hapšenje zbog navodne korupcije.

Kito je ocijenio da je ta odluka "nelegalna" i osudio "zloupotrebu imuniteta i privilegija" date ambasadi i miješanje u unutrašnje poslove Ekvadora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније