Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

03. 04. 2024. 14:18 >> 14:18

"Pokret naprijed"

Tajlandski Ustavni će razmotriti zabranu najveće političke partije

Tajlandski Ustavni sud je danas saopštio da će razmatrati zahtjev za zabranu političke partije "Pokret naprijed" koja je osvojila najviše mjesta na prošlogodišnjim izborima, zbog navodnog kršenja ustava predlaganjem izmjena zakona protiv klevete kraljevske porodice.

U saopštenju suda se navodi da je sud prihvatio zahtjev Državne izborne komisije da sasluša tužbu protiv partije "Pokret naprijed", nakon što je utvrdio da ima dovoljno dokaza i pozvao je tu partiju da preda argumente u svoju odbranu, u roku od 15 dana.

Od suda se zahtijeva da presudi o raspuštanju partije i desetogodišnjoj zabrani političkih aktivnosti rukovodstvu stranke.

Lider "Pokreta napred" Čajtavat Tulaton rekao je novinarima nakon današnjeg saopštenja suda da se stranka priprema za proces i da će dokazati svoju nevinost. On je rekao da bi presuda mogla da bude donijeta u roku od nekoliko nedelja i da će stranka tada održati konferenciju za novinare, da bi objasnila svoj stav.

Današnja odluka suda predstavlja poslednji u nizu napada na tu partiju koji traju poslednjih godinu dana od strane konzervativnih struja, kako bi spriječili da ona dođe na vlast.

Partija "Pokret naprijed" osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Tajlandu maja 2023. godine kada je vodila kampanju za ukidanje Člana 112 ustava koji zabranjuje bilo kakvo "vrijeđanje i klevetanje" tajlandske kraljevske porodice, kao i za uvođenje drugih demokratskih reformi.

Sudovi u Tajlandu, a pogotovu Ustavni sud, smatraju se za uporište konzervativnih, tradicionalističkih i rojalističkih snaga, koje su do sada koristile institucije za ograničavanje pa i za uništavanje političkih suparnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније