Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

01. 04. 2024. 10:32 >> 10:31
Čitaj mi:

berze u londonu i njujorku

Kakao dostigao najvišu cijenu u istoriji

Kakao je prošle sedmice na robnim berzama u Londonu i Njujorku dostigao cijenu od deset hiljada USD po toni, što je najviše u istoriji.

Rekordno poskupljenje bi moglo da utiče i na cijene čokolade.

U Zapadnoj Africi, ključnoj oblasti proizvodnje kakaoa, je zabilježena treća uzastopna loša žetva, piše The Guardian.

Gana i Obala Slonovače, zemlje koje zajedno proizvode više od polovine globalnog roda kakaoa, su pogođene ekstremnim meterološkim prilikama koje su dodatno pojačane klimatskom krizom i fenomenom El Ninjo, prenosi B92.

Situacija je dodatno pogošana zbog bolesti usjeva kod zapadoafričkih uzgajivača i nedovoljnog ulaganja u stare plantaže.

Proizvođači čokolade imaju probleme sa snabdijevanjem, a mnogi upozoravaju da će morati da podignu cijene svojih proizvoda, ili da smanje pakovanje.

Iz kompanije Nestle su najavili da će možda podići cijene svojih proizvoda, pošto je kakao danas tri puta skuplji nego što je bio prije godinu.

Kakao je, zajedno sa kafom, čajem i bananama, jedna od osnovnih namirnica za domaćinstvo koja je ugrožena globalnim zagrijevanjem.

Istraživači se trude da pronađu divlje sorte koje su otpornije na toplotu i sušu i sposobne da izdrže ekstremnije uslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније