Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS/Agencije [ R.B. ]

30. 03. 2024. 10:55 >> 11:04
1

176. DAN RATA

Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Rat Izraela i Hamasa – 176. dan. IDF je tokom prethodnog dana bombardovao izbjegličke kampove i naselja u Gazi, Kan Junisu i centralnom dijelu palestinske enklave. Turska za to vrijeme zahtijeva od Izraela da sprovede rezoluciju SB UN o prekidu vatre. Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odabrava svojoj delegaciji pregovore samo o puštanju talaca, dok iz Vašingtona pristiže novi paket vojne pomoći za Tel Aviv.

NAJVAŽNIJE VIJESTI

11:04

Опширније

11:04

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da nastavljaju sa operacijama u i oko bolnice u El Šifa, gdje su njene snage tokom prošlog dana,ubile više boraca Hamasa. Pripadnici IDF-a, u koordinaciji sa Šin Betom (Izraelskom bezbjednosnom agencijoma), izveli su precizne operacije na području bolnice Šifa, sprječavajući nanošenje štete civilima, pacijentima, medicinskim timovima i medicinskoj opremi, navodi se u saopštenju. Ukazuju da je u i oko bolnice ubijeno više pripdnika Hamasa, kao i da je pronađena veća količina oružja.
Опширније

10:54

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je nove razgovore o prekidu vatre u Gazi.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Netanjahu je pristao na nove pregovore dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Netanjahuovog kabineta je saopšteno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu narednih dana.

Međunarodni krivični sud u Hagu 28. marta saopštio je da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi, već je ona prisutna".

Direktor agencije Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice Filipe Lazarini objavio je na mreži X da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je usvojio Savjet bezbjednosti UN, borbe su nastavljene, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Опширније

09:12

Izraelska vojska, od početka sukoba, pritvorila je 7.870 Palestinaca u različitim djelovima Zapadne obale, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Palestinskog društva zarobljenika.

Kako prenosi Anadolija, izraelska vojska u petak je uhapsila 25 Palestinaca u različitim djelovima okupirane Zapadne obale i istočnog Al-Kudsa (Jerusalim).

Uhapšeni su uglavnom Palestinci koji su pokušavali da dođu do džamije Al-Aksa u istočnom Al-Kudsu, kao i u Hebronu, Nablusu, Tulkaremu i Kalkiliji.

Širom Zapadne obale vladaju tenzije od početka sukoba u Pojasu Gaze, a nakon napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, na Zapadnoj obali, od početka sukoba, ubijeno je najmanje 454 Palestinca, a ranjeno više od 4.750.

Опширније

07:14

Izraelske snage su tokom prethodnog dana napale izbjegličke kampove Džabalija, Magazi i Nuseirat, gradove Gaza i Kan Junis, kao i naselja u centralnom dijelu palestinske enklave.

Ministarstvo zdravlja, pod upravom Hamasa, saopštilo je da je u udarima poginulo najmanje 30 civila, dok ih je više od stotinu ranjeno.

Опширније

07:07

Dok traju borbe, premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je delegaciji na visokom nivou, predvođenoj predstavnicima Mosada i Šin Beta, da u Kairu i Dohi nastave pregovore o taocima.

Sa druge strane, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan traži veći pritisak na zvanični Tel Aviv da sprovede rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ipak, umjesto najavaljenog pritiska, Izraelu od administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena stiže novi paket vojne pomoći vrijedan više milijardi dolara, javlja Vašington post.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније