Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

28. 04. 2024. 07:57 >> 07:58

RAT U GAZI

Hamas: Šanse za primirje male

IDF nastavljaju akcije širom Pojasa Gaze, dok traju pregovori o prekidu vatre. Ipak, Hamas tvrdi da su šanse za primirje male, nakon što je Tel Aviv predstavio svoj plan za budućnost palestinske enklave. Sa druge strane, sve su intezivnije i borbe Hezbolaha i Izraela za produžetak tenzija na Bliskom istoku.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze u proteklih šest meseci ubijeno više djece nego u svim svjetskim konfliktima u posljednje četiri godine ukupno.

''Za šest mjeseci ubijeno je više od 30.000 ljudi. Znamo da je među njima 13.000 djece. Znamo da je u Gazi za šest mjeseci ubijeno više djece nego u svim sukobima širom svijeta u posljednje četiri godine. Dakle, po obimu je bez presedana, kao i po stepenu razaranja", rekao je Lazarini u intervjuu za Tas.

On je dodao da je ukupno 180 radnika UNRVA ubijeno u enklavi od početka sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa i da ne isključuje mogućnost zahtevanja pravde pred Međunarodnim

Protest protiv politike SAD prema Gazi za vrijeme svečane večere za novinare

U Vašingtonu je ispred hotela "Vašington Hilton", dok je trajala godišnja svečana večera za novinare u organizaciji Bijele kuće, održan protest protiv američke politike povodom rata u Pojasu Gaze.

Stotine demonstranata okupilo se usled zabrinutosti zbog sukoba i humanitarne krize u Pojasu Gaze, uzvikujući ''Sloboda za Palestinu'' i ''Sram vas bilo'' dok su svečano obučene zvanice išle prema hotelu "Vašington Hilton", prenosi AP.

 

U svom govoru, koji je trajao oko 10 minuta, predsjednik SAD Džozef Bajden upozorio je na opasnost koju, prema njegovim riječima, predstavlja njegov rival Donald Tramp, ali nije spomenuo rat i krizu u Gazi.

Demonstranti su optužili američke novinare da lažno predstavljaju konflikt i dovikivali ''Sram vas bilo, zapadni mediji, vidimo vas i sve strahote koje krijete''.

Neki od demonstranata ležali su nepomično na trotoaru, pored maketa pancirnih prsluka sa napisima ''štampa".

U jednom trenutku je u "Vašington Hiltonu" razvijena palestinska zastava sa prozora hotela na posljednjem spratu, što su demonstarnti pozdravili.

Organizatori protesta izjavili su da žele da skrenu pažnju na veliki broj palestinskih i drugih arapskih novinara koje je ubila izraelska vojska od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

Više od dvadesetak novinara u Gazi pozvalo je prošle nedelje u pismu svoje kolege u Vašingtonu da bojkotuju večeru.

Prema preliminarnoj istrazi koju je u petak objavio Komitet za zaštitu novinara, ubijeno je skoro 100 novinara koji su izvještavali o ratu u Gazi, dok Izrael brani akcije svoje vojske i tvrdi da su na meti militanti.

Bajdenova povorka je išla drugim putem od Bijele kuće do "Vašington Hiltona", uglavnom izbjegavajući demonstrante, navodi AP.

Organi za sprovođenje zakona, uključujući Tajnu službu, dodatno su zatvorili pojedine ulice i uveli druge mjere kako bi osigurali najviši nivo bezbjednosti.

Nastavljeni udari IDF-a

Nastavljeni su udari izraelske vojske (IDF) širom Pojasa Gaze tokom prethodnog dana – u Rafi je poginulo najmanje sedmoro palestinskih civila, a u izbegličkom kampu Nuseirat još tri osobe.

Dok traju borbe, sukobljene strane pregovaraju o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Hamas ističe da su male šanse da će prihvatiti izraelsku ponudu ako u njoj ne bude "fundamentalnih amandmana".

Sa druge strane, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden tvrdi da se neće smiriti dok svi taoci ne budu oslobođeni iz palestinske enklave.

Nedugo potom, Hamas je objavio nove video snimke na kojima su prikazani neki od zatočenika koji mole vlasti u Tel Avivu da ih oslobode, a jedan od njih je ujedno i američki državljanin.

Sve su veće tenzije i na relaciji Izrael – Hezbolah. IDF su napale položaje oraganizacije i likvidirale dva istaknuta člana u u južnom Libanu, odakle je ubrzo ka Galileji ispaljeno na desetine projektila. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније