Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

19. 03. 2024. 14:15 >> 14:15
Čitaj mi:

SPORAZUM NIJE BLIZU

Katar: Šef Mosada otišao iz Dohe, ali se pregovori nastavljaju

Šef izraelske obavještajne službe Mosad David Barnea napustio je Dohu poslije razgovora čiji je cilj bio uspostavljanje prekida vatre u ratu Izraela i Hamasa, izjavio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Mažed al-Ansari.

Portparol je dodao da je Katar ipak "oprezno optimističan" i da se tehnički razgovori između Izraela i Hamasa nastavljaju, te da Katar prenosi poruke svim stranama.

Al-Ansari je rekao i da u ovom trenutku ne može da kaže da je sporazum blizu, te da je isuviše rano najaviti bilo kakav uspjeh, ali da se Katar tome i dalje nada.

On je uz to upozorio da bi svaka izraelska kopnena operacija u Rafi bila katastrofa, jer bi posljedice bile veliko razaranje i zločini, kao i da bi to unazadilo svake pregovore, prenio je Asošiejted pres.

Nastojanja posrednika su danas pojačana da se postigne prekid vatre poslije više od pet mjeseci rata u kojem je razoren Pojas Gaze i ubijeno desetine hiljada ljudi i izraelske najave ofanzive na Rafu, najjužnijeg grada u Gazi.

Agencije UN upozoravaju u međuvremenu na opasnost od gladi na opkoljenoj teritoriji koja je postala "groblje na otvorenom" kako je rekao visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, prenio je Frans pres.

Izraelska vojska je jutros nastavila operaciju pokrenutu dan ranije na bolnicu Al-Šifa najveću u Gazi, tvrdeći da su se u njoj sklonili "teroristi Hamasa visokog ranga".

Izraelska vojska je danas objavila da je u bolnici 50 ekstremista ubijeno i uhapšeno 180 ljudi, te da je nađeno oružje, prenijeli su izraelski mediji.

Od početka rata bolnice u Gazi su često bile meta vojske koja optužuje Hamas da koristi civile kao živi štit.

Poslije više mjeseci neuspješnih napora posrednika SAD, Katara i Egipta da se postigne primirje, šef Mosada je u ponedjeljak doputovao u Dohu.

Američki novinski sajt Aksios je izvijestio da su diskusuje pozitivne.

Palestinski izvori na koje se pozivaju izraelski mediji su naveli da Izrael još nije odgovorio na predloge Hamasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније