Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RSE ]

13. 03. 2024. 10:21 >> 10:20
1
Čitaj mi:

prvi slučaj od 2020. godine

Muškarac u SAD preminuo od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Muškarac koji je živio u okrugu Linkoln, na jugoistoku te države, umro je u bolnici, rekli su iz Odsjeka za zdravstvo Novog Meksika, prenosi ABC njuz, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.

Međutim, nema informacija o imenu muškarca, njegovoj starosnoj dobi, rasi i etničkoj pripadnosti, prenosi RSE.

Kuga se može liječiti uobičajenim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak veći su ukoliko pacijent rano potraži medicinsku pomoć, navodi su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Odsjek za zdravstvo rekao je da se članovi osoblja obraćaju stanovnicima tog područja i da će sprovesti procjenu okoline u zajednici, kako bi utvrdili rizik oboljevanja od kuge.

Prema podacima zdravstvenog odsjeka, posljednji slučaj kuge kod ljudi u Novom Meksiku zabilježen je kod stanovnika okruga Torans 2021. godine.

Godinu dana prije toga zabilježena su četiri slučaja oboljevanja kod ljudi, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torans i smrtni slučaj u okrugu Rio Ariba.

„Iako se kuga često povezuje sa smrću miliona Evropljana tokom srednjeg vijeka, to nije iskorenjena bolest. To je ista bakterija koja je uzrokovala crnu smrt koja je desetkovala evropsku populaciju i zaista je i dalje prisutna. Još cirkuliše u današnje vrijeme“, izjavila je za ABC njuz državna inspektorka za javno zdravstvo Erin Fips.

Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija „yersinia pestis“.

Prirodno se javlja u zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, naročito u ruralnim područjima Arizone, Kolorada, Novog Meksika i Jute, navodi CDC.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније