Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

09. 03. 2024. 18:18 >> 18:19

NAVODI CNN-A

Klinton i Abramovič pregovarali za oslobađanje Navaljnog

Razgovori o razmjeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je on preminuo prošlog mjeseca u zatvoru, reklo je više izvora za CNN.

Ovaj list navodi da je u pregovore bio direktno umiješan i ruski oligarh Roman Abramovič.

Izvori su istakli da su dvogodišnji pregovori za oslobađanje Navaljnog počeli ubrzano da napreduju kada je Abramovič posjetio Moskvu posljednjih mjeseci, prenosi CNN.

Predlog je još bio u neformalnoj fazi, a izgleda da dogovor za oslobađanje Navaljnog nije neizbježan, rekli su izvori.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton takođe je učestvovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navelo je nekoliko izvora.

Abramovič, kojem je Zapad uveo sankcije i koji veći dio vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se sa Hilari Klinton kada su se formirale ideje za složenu razmjenu u čemu je učestvovalo čak sedam osoba, rekao je dobro obaviješteni izvor.

Ruski oligarh je zadržao vezu sa Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Nezavisni ruski mediji su javili da se Abramovič sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati pre nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Saradnica Navaljnog, Marija Pevčik, rekla je ubrzo posle njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju „isporučio predlog za razmjenu Navaljnog“.

Pevčik je navela da je Abramovič djelovao kao „neformalni pregovarač u komunikaciji sa američkim i evropskim zvaničnicima“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je 27. februara da odgovori na pitanja novinara o Abramovičevoj umiješanosti u pregovore za razmjenu Navaljnog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније