Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Indeks.hr ]

06. 03. 2024. 16:55 >> 17:41
Čitaj mi:

OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA

Rusija dodala Kasparova na listu terorista

Velemajstor i poznati šahista Gari Kasparov dodat je na listu "terorista i ekstremista", navodi se u saopštenju ruske finansijske obavještajne službe.

Višestruki svjetski prvak u šahu dugogodišnji je protivnik predsjednika Vladimira Putina i živi u Sjedinjenim Državama gotovo deceniju, prenosi Indeks.hr. 

Kasparov je 2013. godine, u strahu od pravnog postupka, napustio Rusiju i nastavlja iz SAD-a osuđivati ​​rusku vlast i njenu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruske vlasti su 2022. godine Kasparova već označile kao "stranog agenta".

Aktuelne vlasti u Rusiji taj termin koriste za svoje protivnike, novinare i borce za ljudska prava. Većina glavnih protivnika koji su ostali u Rusiji su u zatvoru, dok su drugi u egzilu.

Kasparov je bio svjetski prvak Međunarodne šahovske federacije FIDE između 1985. i 1993. godine, a do 2000. godine bio je i svjetski prvak Federacije profesionalnih šahista koju je Kasparov stvorio zajedno sa Najdželom Šortom.

Prema klasičnoj Fide metodi, Kasparov je jedan od trojice šahista sa šest svjetskih naslova. Uz njega su Emanuel Lasker i Anatolij Karpov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније