Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

06. 03. 2024. 09:54 >> 09:55
Čitaj mi:

KRIZA SVE DUBLJA

Kuba gasi javnu rasvjetu, u kućama restrikcije i po osam sati

Kuba je isključila gotovo tri četvrtine javne rasvete u vrijeme najveće potrošnje kako bi se nosila sa sve većom nestašicom energije, izvijestili su državni mediji, dok slabe nade da će se ublažiti sve dublja ekonomska kriza.

Isključenja struje, koja ometaju svakodnevni život i privredu, već nekoliko godina muče zemlju kojom upravljaju komunisti, ali se stanje pogoršalo posljednjih mjeseci zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Ministar energetike i rudarstva Vicente de la O Levi rekao je na sastanku Savjeta ministara da je mjera gašenja javne rasvjete jedna od mnogih koje uključuju zatvaranje hiljada državnih službi i preusmjeravanje proizvodnje kako bi se smanjile restrikcije struje koje potresaju zemlju.

Ta zemlja zavisna od uvoza potonula je u duboku krizu u kojoj je bruto domaći proizvod pao za 10 odsto od 2019.

Kuba za svoje privredne nedaće okrivljuje pandemiju Kovida-19 i strože američke sankcije u mandatu Donalda Trampa, a stanje je pogoršano slabim naporima da se restrukturira centralizovana privreda kojom dominira država.

Čini se da se manjak deviza za uvoz hrane, ljekova, goriva i drugih osnovnih potrepština pogoršao do ove godine, pokazuju službeni podaci.

De la O Levi rekao je prošlog mjeseca da je Kuba primila samo 46 odsto planiranog uvoza goriva, uzrokujući dugotrajne nestanke struje u cijeloj zemlji, s izuzetkom glavnog grada Havane.

Telefonska anketa u pet od 14 pokrajina pokazala je da stanovnici svakodnevno trpe šest do 12 sati isključenja struje.

Jurkina Gracijal, 40-godišnja državna službenica u najistočnijoj pokrajini Gvantanamo, rekla je telefonom da "struje nema dva puta dnevno po četiri sata i da je nepodnošljivo zbog vrućine".

Na drugom kraju karipskog ostrva, u pokrajini Pinar del Rio, vlasnik restorana Žaime Carijo rekao je da su bez struje i do osam sati dnevno.

"Zbog nestanka struje pati naš svakodnevni posao. Na primjer, tečnosti i meso odmrzavaju se u frižiderima", objasnio je ovaj ugostitelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније