Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ BETA ]

26. 02. 2024. 14:43 >> 14:47

ODLUKA SAVJETA

EU produžila sankcije Bjelorusiji za još godinu dana

Savjet EU odlučio je danas da za godinu dana produži restriktivne mjere Bjelorusiji zbog represije u toj zemlji i podrške Minska ratu Rusije u Ukrajini.

Kako je saopštio Savjet, odluka je donijeta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljukdskih prava u Bjelorusiji, kao i stalnu umiješanost te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu.

EU je od avgusta 2020. uvela nekoliko uzastopnih rundi pojedinačnih i sektorskih sankcija odgovornima za represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji i u kontekstu ukrajinske umiješanosti u ruski rat u Ukrajini.

Time je EU, kako navodi Savjet, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cijenu.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspologanje. Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja.

Na listi sankcionisanih trenutno su 233 osobe, uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, i 37 entiteta.

Za Bjelorusiju će takođe i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, u vezi robe dvostruke namjene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu itd.

Savjet EU je inače u nedavnim zaključcima ponovio nepokolebljivu podršku težnji bjeloruskog naroda za slobodnom, demokratskom, suverenom i nezavisnom Bjelorusijom kao dijelom mirne i prosperitetne Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније