Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Beta ]

20. 02. 2024. 22:46 >> 22:45
Čitaj mi:

SUĐENJE U LONDONU

Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD

Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.

Viši sud u Londonu razmatra njegovu žalbu na presudu o njegovom izručenju SAD.

Advokat Edvard Ficdžerald rekao je da bi osnivaču Vikiliksa moglo da prijeti flagranto kršenje pravde ako bude poslat u SAD. Na dvodnevnom ročištu u Višem sudu, advokati Asanža traže od sudija da odobre novu žalbu, njegovu posljednju u Britaniji.

Asanž (52) nije prisustvovao današnjem ročištu, a njegov advokat je rekao se on ne osjeća dobro. Sudija Viktorija Šarp rekla je da mu je data dozvola da dođe na ročište iz zatvora Belmarš.

Asanžova supruga Stela Asanž rekla je da je on htio da prisustvuje, ali da mu zdravlje nije dobro. Ona je i prije suđenja rekla da mu je zdravlje narušeno i da mu prijeti smrt ako bude poslat u SAD.

Asanžova porodica i pristalice kažu da je njegovo fizičko i mentalno zdravlje narušeno poslije više od decenije pravnih borbi, uključujući sedam godina u samonamentutom egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, i posljednjih pet godina u zatvoru sa visokom bezbjednošu u Londonu.

Asanž je optužen po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera zbog toga što je njegov portal objavio povjerljive američke dokumente prije gotovo 15 godina.

Američki tužioci kažu da je Asanž pomogao analitičarki u američkoj vojnoj obavještajnoj službi Čelsi Mening da ukrade diplomatske depeše i vojne dokumente koje je kasnije objavio Vikiliks, čime je doveo u opasnost živote ljudi.

Njegove pristalice kažu da je on novinar koji otkriva tajne i koji je otkrio šta loše radi američka vojska u Iraku i Avganistanu. Oni kažu da je tužilaštvo politički motivisano i da on neće dobiti fer suđenje u SAD.

Stotine pristalica sa znacima "osobodite Džulijana Asanža" i uzvikujući "postoji samo jedna odluka - nema izručenja", okupili su se ispred Višeg suda u Londonu. Skupovi su održani i u gradovima širom svijeta, uključujući u Rimu, Briselu i Berlinu.

"Ako Džulijan Asanž bude uspešno izručen u SAD novinari širom svijeta će morati da se paze", rekao je Sajmo Krauder, pravni savjetnik grupe za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešnala.

Asanžova supruga rekla je okupljenima da je ovaj slučaj o pravu da može da se govori slobodno a da ne budete stavljeni u zatvor i da vas ne proganja i teroriše država.

U osvrtu na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u petak umro u zatvoru u Rusiji ona je rekla da "ono što se desilo Navaljnom može da se desi Džulijanu i desiće se ako bude izručen".

Advokati za američku vladu će izneti svoje argumente sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније