Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

15. 02. 2024. 09:13 >> 09:16
Čitaj mi:

APEL

Arapske zemlje traže da Savjet bezbjednosti UN zahtijeva prekid vatre u Gazi

Dvadeset dvije arapske zemlje apelovale su na Savjet bezbjednosti UN da zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi i neometanu humanitarnu pomoć, te da spriječi svaki transfer Palestinaca sa te teritorije.

Predsjedavajući arapske grupe ovog mjeseca ambasador Tunisa u UN Tarik Ladeb rekao je novinarima sinoć da se oko 1,5 miliona Palestinaca, koji su se sklonili od sukoba u južnom gradu Rafi, suočavaju sa "katastrofalnim scenarijom" ako premijer Izraela Benjamin Netanjahu započne potencijalnu evakuaciju civila i vojnu ofanzivu u području na granici s Egiptom.

Alžir, predstavnik arapskih zemalja u Savjetu bezbjednosti UN, je podijelio nacrt rezolucije prije dvije nedjelje sa zahtjevom da se uspostavi hitan humanitarni prekid vatre i neometan humanitarni pristup, te da se odbaci prisilno raseljavanje palestinskih civila, što je bila tema intenzivnih diskusija.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je rekla prošle nedjelje da bi rezolucija mogla da ugrozi "osjetljive pregovore" čiji je cilj postizanje pauze u ratu Izraela i Hamasa i oslobađanje dijela talaca otetih tokom iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na južnu izraelsku teritoriju.

Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN, je rekao sinoć da postoji velika podrška za rezoluciju i da su arapske diplomate vrlo otvoreno diskutovale s američkom ambasadorkom pokušavajući da dobiju podršku SAD.

"Vjerujemo da je krajnje vrijeme sada za Savjet bezbjednosti da odluči o rezoluciji o humanitarnom prekidu vatre poslije 131 dana", rekao je on.

Neke arapske zemlje se zalažu za glasanje o alžirskom nacrtu ove nedjelje, ali je nekoliko arapskih i drugih diplomata u Savjetu bezbjednosti UN reklo da će se izgleda glasati naredne nedjelje, kako bi bilo više vremena za pregovore sa SAD da bi se izbjegao veto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније