Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Politika ]

08. 02. 2024. 09:34 >> 09:34
Čitaj mi:

Najtopliji januar do sad

Godina 2024. počinje novim toplotnim rekordima

Prvi put u istoriji planeta je u periodu od 12 uzastopnih mjeseci zabilježila zagrijevanje od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru, saopštila je danas evropska opservatorija Kopernikus, uz objavu o novom toplotnom rekordu za mjesec januar ove godine.

Od februara 2023. do januara 2024. temperatura vazduha u svijetu bila za 1,5 stepeni Celzijusa viša od perioda 1850-1900.

I sa prosječnom temperaturom od 13,4 stepena Celzijusa prvi mjesec 2024. bio je najtopliji januar od kada se vode mjerenja, prema podacima evropske mreže.

To što je temperatura od februara 2023. do januara 2024. bila viša za 1,5 stepeni, ne znači da je pređena granica zagrijevanja određenja na pariskoj konferenciji o klimi 2015. godine potrebna da se spriječe klimatske promjene i njene posljedice, rekao je Ričard Bets direktor studija o uticaju klime u britanskoj nacionalnoj meteorološkoj službi.

On je naglasio da je za to potrebno da se ta granica prelazi stabilno tokom više decenija.

„Ipak radi se o novom podsjećanju o dubokim promjenama koje smo već donijeli našoj svjetskoj klimi i na koje sada treba da se prilagodimo”, rekao je Bets.

Brajan Hoskins, direktor Instituta Grantam za klimatke promene u Imperijal koledžu u Londonu rekao je da se radi o „brutalnom upozorenju” na hitnost preduzimanja mjera da bi se ograničile klimatske promjene.

Johan Rokstorm iz Instituta Potsdama za istragu o uticaju klime (PIK) upozorio je da se radi o „važnom i katastrofalnom signalu, upozorenju koje kaže čovečanstvu da se približavamo brže nego što je predviđeno granici od 1,5 stepeni toplije klime”, javlja Beta.

Klima se već zagrijala za oko 1,2 stepena Celzijusa više u odnosu na period 1850-1900. Prema sadašnjem tempu emisija Međuvladin panel za klimatske promjene (IPČ) predviđa da granica od 1,5 stepeni Celzijusa ima 50 odsto šanse da bude pređena tokom perioda 2030-2035.

Sa prosječnom temperaturom od 13,14 stepeni Celzijusa januar 2024. je najtopliji taj mjesec od početka mjerenja, posle rekordno tople 2023. godine.

To je 0,12 stepeni Celijusa više od prethodnog rekorda za januar, koji je bio u januaru 2020, i za 0,70 stepeni više od nomrale za pariod od 1991. do 2020. A u poređenju sa predindustrijskom erom to je toplije za 1,660 stepen Celzijsa.

Kopernikus navodi da je januar osmi mjesec zaredom u kome je oborena rekordno visoka mesečna temperatura.

Mesec je obeležen toplotnim talasom u Južnoj Americi, gde su registrovane rekordne temperature i razorni požari u Kolumbiji i u Čileu, sa desetinama poginulih u regionu Valparaiso.

Uprkos epizodama hladnoće i ponekad velikih padavina u nekim delovima sveta, izuzetno toplo vreme takođe je konstatovano u Španiji i na jugu Francuske kao i u nekim delovima SAD, Kanadi, Africi, Bliskom istoku ili centralnoj Aziji.

"Površina okeana takođe je preterano zagrejana sa novim rekordom za januar od 20,97 stepena Celzijusa prosječne temperature. To je drugi najtopliji mjesec za površinu okeana ako se računaju svi mjeseci, manje od 0,01 stepen Celzijusa od prethodnog rekorda u avguštu 2023 (20,98 stepeni Celzijusa). Ova godina počinje novim rekordno toplim mjesecom", rekla je Samanta Bardžes, pomoćnica šefa za službu za klimatske promjene Kopernikusa, dodajući da je „brzo smanjenje emisija gasa sa efektom staklene bašte jedini način da se zaustavi rast svjetskih temperatura”.

Sredinom januara Svjetska meteorološka agencija i Američka agencija za posmatranje okeana i atmosfere (NOAA) su upozorili da bi 2024. mogla da obori rekorde zabilježene prethodne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније