Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

03. 02. 2024. 21:25 >> 21:25
Čitaj mi:

PRVI PUT

Sjeverna Irska dobila republikansku premijerku

Za premijerku Sjeverne Irske danas je prvi put imenovana liderka Šin fejna, stranke nastale od nekadašnje Irske republikanske armije (IRA), pošto je parlament te britanske provincije proglasio Mišel O’Nil za predsjednicu vlade.

U parlamentu u kojem je do sada Demokratska unionistička stranka (DUP) uvijek bila dominantna, partija Šin fejn dobila je odlučujuću ulogu poslije pobjede na izborima 2022.

Međutim do imenovanja premijera je došlo tek danas, jer je DUP završila sa dvogodišnjim bojkotom institucija zbog trgovinskih pitanja vezanih za istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).

Poslije pregovora sa vladom u Londonu o rješavanju tih nesuglasica, za zamjenicu premijera izabrana je članica DUP, Ema Litl-Pengeli sa kojom će Mišel O’Nil sarađivati.

"Ovo je istorijski dan. Kao premijerka odlučno sam za pozitivne promjene za sve, kao i da radim zajedno sa drugima na unapređenju našeg društva, u duhu poštovanja, saradnje i jednakosti", napisala je nova premijerka na Iksu (X).

Član DUP-a Edvin Puts izabran je za predsjednika parlamenta.

Šin Fejn je nekada bio političko krilo IRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније