Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

04. 02. 2024. 18:35 >> 18:39

PLANOVI O'NIL

Ko je nova premijerka Sjeverne Irske: Želi promjene, ali i ujedinjenje

Nova premijerka Severne Irske Mišel O'Nil izjavila je da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina.

U svom prvom intervjuu, nakon što je juče izabrana da vodi vladu te britanske provincije, O'Nil je kazača da njen izbor za premijera pokazuje promjenu koja se dešava na tom ostrvu, prenio je Skaj njuz.

O’Nil je postala premijerka poslije dvije godine političke paralize u Sjevernoj Irskoj. Ona je prva republikanska premijerka iz redova Šin fejna, nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA).

Mediji su pisali da je imenovanje O'Nil istorijska prekretnica u državi uspostavljenoj prije jednog vijeka da bi se obezbijedila dominacija probritanskih unionista.

Imenovanje Mišel O'Nil, najnoviji je znak uspona u tom britanskom regionu partije Šin Fejn koja je rekla da je njen krajnji san o ujedinjenoj Irskoj "na dohvat ruke".

 

Imenovanje je uslijedilo nakon što je probritanski suparnik Šin Fejna, Demokratska unionistička stranka (DUP) i službeno okončala dvogodišnji bojkot vlasti nakon što je ove sedmice postignut dogovor s britanskom vladom o ublažavanju nesuglasica u pogledu trgovinskih pitanja.

"Ovo je istorijski dan koji predstavlja novu zoru. Svima ću podjednako služiti i svima ću biti premijerka. Žao mi je zbog svih izgubljenih života tokom sukoba bez izuzetka", rekla je O'Nil juče u skupštini.

Prema njenim riječima, Šin fejn može da dijeli vlast sa do sada vladajućom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), iako su unionisti posvećeni zadržavanju Sjeverne Irske u sklopu Velike Britanije.

„Možemo da podijelimo vlast i da Sjevernu Irsku učinimo stabilnom, možemo da radimo zajedno svaki dan u pogledu javnih usluga, a takođe i da slijedimo legitimne težnje“, rekla je ona.

Na pitanje da li je „očekuje referendum o ujedinjenju ostrva u narednih 10 godina“, O’Nil, koja je potpredsjednica Šin jejna, odgovorila je potvrdno.

„Da, vjerujem da smo u deceniji raznih mogućnosti. Toliko se stvari mijenja. Ranije se nije moglo ni zamisliti da premijer Sjeverne Irske bude nacionalistički republikanac“, dodala je ona.

Sa svoje strane, britanska vlada je saopštila da „ne vidi realne izglede“ za takav referendum i vjeruje da je budućnost Sjeverne Irske „zagarantovana decenijama koje dolaze“ u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, piše u dokumentu objavljenom prošle nedjelje.

Posle pobjede stranke O'Nil na izborima u maju 2022. godine, liderka Šin Fejna u Sjevernoj Irskoj bila je spriječena da preuzme dužnost zbog bojkota zajedničkih institucija članova DUP.

DUP je trgovinske aranžmane poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) ocijenio kao prijetnju za pozicije Sjeverne Irske u okviru Velike Britanije.

Međutim, prošle nedjelje je zaključen dogovor sa britanskom vladom o tom pitanju, što je omogućilo ponovni rad parlamenta Sjeverne Irske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније