Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

20. 12. 2023. 15:37 >> 15:37
Čitaj mi:

ZVANIČNIK HAMASA

"Nećemo da pustimo taoce pa da nas opet bombarduju"

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da ta palestinska islamska organizacija nije zainteresovana za oslobađanje talaca "samo da bi je Izrael poslije ponovo bombardovao".

On je takođe izrazio interes Hamasa za pomirenje sa rivalskim Fatahom u poslijeratnoj Gazi.

Hamdan je za katarsku TV Al Džaziru istakao da je prioritet organizacije stalni prekid vatre.

Kako je rekao, Izrael će poslije oslobađanja talaca "početi novu rundu masovnog ubijanja", ali "ni nećemo igrati tu igru".

Dodao je da je Hamas međutim spreman "za veliki kompromis" ako rat stane.

Hamdan tvrdi da je Hamas više puta ponudio Fatahu da zajedno donose odluke i rekao da je Palestinska uprava predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, kriva što se to nije desilo.

"Mi smo otvoreni da razgovaramo s njim i sa svim palestinskim frakcijama", rekao je Hamdan objasnivši da je prioritet "zaustavljanje agresije", a potom razgovor o palestinskim teritorijama, Zapadnoj obali - čije djelove kontroliše Palestinska uprava, koju Zapad priznaje i Gazi - kojom vlada Hamas, kako bi se uspostavio jedan politički sistem, jedna Palestinska uprava.

Savezništvo Fataha sa Hamasom kojeg SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom organizacijom, moglo bi da izazove američke sankcije protiv Palestinske uprave, navode izraelski mediji.

SAD su rekle da žele da revitalizovana Palestinska uprava rukovodi Gazom i podržavaju nastojanja Izraela da uništi Hamas.

Vođa Hamasa Ismal Hanije stigao je danas u Kairo na pregovore o Gazi, saopštila je ta organizacija u vrijeme kada stižu signali i od nje i od Izraela u prilog novom primirju u ratu.

Tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra Hamas je oslobodio 105 talaca u zamjenu za puštanje 240 Palestinki i maloljetnika iz izraelskih zatvora.

Pretpostavlja se da je u Gazi i dalje zatočeno još 129 talaca. U napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra oteto je 240 ljudi s juga Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније