Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V.

26. 03. 2024. 22:14 >> 22:14
Čitaj mi:

izvještaj "anatomija genocida"

"Vjerujemo da je pređen prag koji ukazuje da je izrael izvršio genocid u Gazi"

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da je prag koji ukazuje na izvršenje genocida od strane Izraela ispunjen. To jedan od zaključaka izvještaja koji je specijalna izvjestiteljka UN-a o stanju ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama od 1967. Frančeska Albanese predstavila danas UN Savjetu za ljudska prava u Ženevi.

U izvještaju pod nazivom "Anatomija genocida" se navodi da je nakon pet mjeseci vojnih operacija, Izrael razorio Gazu.

"Ubijeno je preko 30 hiljada Palestinaca uključujući više od 13 hiljada djece. Pretpostavlja se da je još 12.000 mrtvih i 71 hiljada povrijeđenih, od kojih su mnogi ostali osakaćeni. 75% stambenih naselja je uništeno. 80% cjelokupne populacije je prisilno raseljeno. Hiljade porodica su izgubile svoje voljene ili su potpuno zbrisane", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da mnogi nijesu mogli sahraniti ili oplakati svoje bližnje, već su primorani da ostave njihova tijela da se raspadaju po kućama, ulicima ili pod ruševinama."Hiljade Palestinaca je zatvoreno i sistematski podvrgnuto nečovječnom i ponižavajućem postupanju. Neprocjenjivu kolektivnu traumu doživjeće generacije koje dolaze", navodi se u izvještaju.

Analizirajući obrasce nasilja i izraelsku politiku u napadu na Gazu, ovaj izvještaj zaključuje da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je prag koji ukazuje na izvršenje genocida od Izraela ispunjen.

"Jedan od ključnih nalaza je da su izraelsko izvršno i vojno rukovodstvo i vojnici namjerno iskrivili principe jus in bello, potkopavajući njihove zaštitne funkcije, u pokušaju da legitimizuju genocidno nasilje nad palestinskim narodom", navodi se u objavi na Fejsbuk profilu Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније