Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/M.L.B.

18. 12. 2023. 20:53 >> 20:53
Čitaj mi:

PRVA ISTRAGA

Evropska unija istražuje da li je društvena mreža Iks prekršila zakon

Evropska unija istražuje da li je društvena mreža Iks (bivši Tviter) koja je u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska prekršila nove propise o društvenim medijima, što je prva takva istraga otkako su stupila na snagu pravila osmišljena da onlajn sadržaj bude manje toksičan.

"Danas započinjemo formalni postupak za kršenje autorskih prava protiv Iks-a, u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama", saopštio je evropski komesar Tijeri Breton.

Itraga će ispitati da li je Iks učinio dovoljno da suzbije širenje nezakonitog sadržaja i da li su mjere za borbu protiv "manipulacije informacijama", posebno kroz funkciju Komjuniti Nouts, bile efikasne.

"Kompanija Iks ostaje posvećena da bude u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama i sarađuje sa regulatornim procesom", navela je kompanija u svom saopštenju. "Važno je da ovaj proces bude bez političkog uticaja i da se poštuje zakon" dodaje se.

Niz velikih tehnoloških kompanija suočio se sa strožim nadzorom nakon što je Zakon o digitalnim uslugama u EU (DSA) stupio na snagu ranije ove godine, zaprijetivši kaznama i do 6 odsto njihovog globalnog prihoda ili čak zabranu poslovanja u EU.

DSA je skup pravila osmišljenih kako bi korisnici bili bezbjedni na mreži i zaustavili širenje štetnog sadržaja koji je ili nezakonit, kao što je seksualno zlostavljanje djece ili teroristički sadržaj, ili krši uslove korišćenja usluge platforme, kao što je promocija genocida.

EU je ranije već optuživala Iks da širi lažne vijesti, a zvaničnici su pozivali vlasnika Ilona Maska, koji je kupio platformu prije godinu dana, da radi više na tome.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније