Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

16. 12. 2023. 08:39 >> 09:38
Čitaj mi:

NAJEZDA INSEKATA

Stjenice zatvaraju biblioteke po Londonu

Uprava biblioteke u zapadnom Londonu bila je primorana da se privremeno zatvori objekat pošto su u vraćenim knjigama pronađene stjenice. Ovo je druga biblioteka u ovom dijelu britanske prijestonice koja je u posljednja dva mjeseca morala da zatvori vrata. Osim Britanaca, ovaj problem imaju i Francuzi, koji se spremaju za Olimpijske igre i muku muče mjesecima sa najezdama insekata koji sisaju krv.

Biblioteka Northolt obavijestila je članove i druge posjetioce o zatvaranju u ponedjeljak nakon što su insekti, o kojima se posljednjih mjeseci mnogo govori, otkriveni u vraćenim knjigama u subotu.

„Sa žaljenjem vas obavještavamo da moramo privremeno da zatvorimo biblioteku Northolt nakon što smo uočili mali broj stjenica“, navodi biblioteka u obavještenju na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

U objavi se dodaje da su kontaktirani stručnjaci za dezinsekciju, te da se traga za najboljim i najbržim rješenjem za novonastalu situaciju.

„Izvinjavamo se zbog neprijatnosti koje ova situacija može da izazove i zahvaljujemo korisnicima i osoblju biblioteke na razumijevanju“.

Zaposleni u biblioteci reagovali su brzo i profesionalno u rješavanju ovog pitanja, rekao je portparol savjeta londonskog Okruga Iling.

„Stjenice su problem u Velikoj Britaniji već više godina i poznato je da ih je teško iskorijeniti u često korišćenim prostorima kao što su javni prevoz i javne zgrade“, rekao je portparol, a prenosi Gardijan. Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji, preporučuju se redovne inspekcije i povećan oprez kako bi se da bube otkrile što ranije i preduzele mjere suzbijanja. To je druga biblioteka u Ilingu koja je zatvorena zbog stjenica za manje od dva mjeseca.

Firme za dezinsekciju u Londonu prijavile su da su „preplavljene“ pozivima zbog stjenica i ističu da je širenje ovih insekata „van kontrole“.

Situacija u Velikoj Britaniji čini se da je pogoršana nakon što su, krajem septembra u Parizu, a zatim i širom Francuske zabilježene najezde stjenica. To je veliki problem francuskih vlasti jer se ova zemlja priprema za Olimpijske igre koje će se tokom ljeta održavati u nekoliko gradova.

Ranije ovog mjeseca, dva muškarca su uhapšena u Francuskoj jer su varali ljude naplaćujući i po 2.000 eura za uklanjanje stjenica koje nisu postojale. Prevaranti bi pregledali kuću, izvršili lažne usluge, uključujući prskanje prostorija aerosolom za koje su tvrdili da je izuzetno djelotvoran za ovaj problem, a zatim sve to naplatili papreno. Građanima bi nudili i mast za kožu koja odbija bube dok je, u stvari, to bila obična krema sa mirisom eukaliptusa.

Francuske vlasti saopštile su da je prevareno ukupno 48 osoba, među kojima je bilo više žena starijih od 90 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније