Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 03. 2018. 10:56 >> 11:04

PREDAVANJE U B.POLJU

Biblioteke - mjesto za kulturnu diplomatiju

U galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" juče je održano predavanje na temu "Kulturna diplomatija i biblioteke".

Predavanje se baziralo na pristupu bibliotekarstvu kao novoj oblasti sa promijenjenim diskursom uloge te profesije tokom posljednje dvije decenije. Razna kulturna događanja, te brojne kulturne ustanove i institucije mogu da oblikuju ili preoblikuju sliku na određenom prostoru kao i da razbiju predrasude o nečem o čemu ponekad steknemo i pogrešnu sliku.

Viši bibliotekar u Narodnoj bibioteci Srbije, Beba Stanković, kazala je da je to takozvano polje mekog uticaja, koje se nerijetko pokazuje kao najefikasnije i najdjelotvornije.

"Naravno, da bibliotekarstvo kao jedan veoma bitan segment kulture i kulturne slike od ustanove preko grada pa sve do države može u mnogome da utiče na formiranje te slike. Dakle, govorimo i o diplomatiji unutar zajednice koje se nalazimo na dnevnom nivou a onda, a onda , naravno, i odavanju slike o ustanovi i kulturi jednog grada države, na način na koji posmatramo bibliotekarstvo i članove bibliotekarske zajednice", istakla je Stanković.

Kulturna diplomatija je u današnjim uslovima usmjerena i ka unutra, ka pozicioniranju ustanova kulture na javnoj sceni svake sredine ponaosob, zbog složenih odnosa tranzicije i učestalih promjena, te o kulturnoj diplomatiji ne govorimo kao o aktivnostima vezanoj za građenje mjesta i slike ustanove samo ka spolja, ka međunarodnim aktivnostima, već i pozicioniranju i učvršćivanju njene uloge unutar zajednice kojoj pripada.

"Činjenica je da se na poslovima kulture može postići mnogo, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u lokalnoj sredini u kojoj živimo i radimo. Kulturna diplomatija nije isključivo međunarodna aktivnost, već se njome bavimo i u svojoj sredini, gradu, a zatim se okrećemo državi i regionu. Ono što kulturne aktivnosti, festivali i ustanove mogu da postignu kao faktori međunarodne saradnje, ne mogu čak ni vješti političari. Tako da treba pažnju posebno treba posvetiti ovom polju djelovanja, u kojem su bibliotetke, pored svih ustanova kulture, nezaobilazne", naglasila je bibliotekarka.

Stanković smatra da su s obzirom na promjenu paradigme, biblioteke danas pravo i najbolje mjesto za kulturnu diplomatiju koja je okrenuta, kako ka unutrašnjosti, tako i ka međunarodnoj zajednici.

Ona je izrazila i oduževljenje bibliotečikm fondom Narodne biblioteka u Bijelom Polju, posebno pokretnom bibliotekom Infobus, koja omogućava ljudima u ruralnim područjima da prate kulturne programe, te da se na kvalitetan način upoznaju sa književnim djelima.

"Predavanje "Kulturna diplomatija i biblioteke", samo je jedno u nizu koje organizuje bjelopoljska Narodna biblioteka, sa ciljem da se bibliotekari iz Bijelog Polja i okoline edukuju što više",kazao je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, podsjećajući da je nedavno održano i predavanje "Tehnike pospješivanja čitanosti kod djece", koje je održala Danijela Skoković.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније