Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К.Р. [ Politika ]

10. 12. 2023. 21:23 >> 21:25

ŠPANIJA

,,Sporazum sa Britanijom o Gibraltaru zavisi od dogovora o aerodromu"

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je da sporazum Španije i Velike Britanije o Gibraltaru zavisi od dogovora o korišćenju aerodroma, gdje, kako je naveo, nije riječ samo o kontroli, već i o tome kome aerodrom, koji je izgradila Velika Britanija, pripada.

Albares je za Pais rekao da je Španija predstavila predlog Britaniji koji uključuje slobodno kretanje ljudi i robe, uklanjanje fizičke granice između Španije i Gibraltara i korišćenje aerodroma.

„Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči da li želi primjenu predloga ili jednostavnu realizaciju evropskog zakonodavstva. Smatram mogućnost da letovi slobodno dolaze iz Španije i drugih evropskih zemalja progresom jer se time promoviše turizam. Aerodrom mora da bude dio dogovora“, naglasio je Albares, navodi Tanjug.

London se zalaže za uklanjanje ovog pitanja iz pregovora, jer bi u slučaju španske kontrole aerodrom podlijegao evropskim direktivama o slotovima i pravima putnika i potencijalni sporovi ostali bi u nadležnosti sudova EU.

Status Gibraltara i kontrola granice je predmet spora između Španije i Ujedinjenog Kraljevstva od kada je Britanija odlučila da izađe iz Evropske unije 2016. godine.

Gibraltar, lociran na jugu Iberijskog poluostrva, nalazio se pod britanskom vlašću od 18. veka, ali je isključen iz Bregzita, te je 2020. godine dogovoreno da teritorija ostaje dio Šengenske zone i da će Španija privremeno kontrolisati luku i aerodrom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније