Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К.Р. [ Politika ]

27. 11. 2023. 21:09 >> 21:16

VLADA NAJAVILA

Novi Zeland: Najavljeno ukidanje zabrane pušenja

Novoformirana vlada Novog Zelanda najavila je ukidanje zakona o zabrani pušenja kako bi finansirala smanjenje poreza. Zakon, koji je donijet za vrijeme vlade prethodne premijerke Džasinde Ardern uveo je zabranu prodaje cigareta rođenim nakon 2008. godine, a primjena ove mjere trebalo bi da počne sljedeće godine.

Potez nove Vlade kritikovali su zdravstveni radnici, a Ričard Edvards, ekspert za javno zdravlje na Univerzitetu Otago, ocijenio je da je to retrogradan korak u odnosu na vodeće svjetske zdravstvene mjere. „Većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu je zgrožena onim što je vlada uradila i poziva na povlačenje te odluke”, rekao je on za Bi-Bi-Si. Mere prethodne vlade su uključivale ograničavanje broja prodavaca duvana i smanjenje nivoa nikotina u cigaretama, a istraživanja su sugerisala da bi zakoni o ograničenju upotrebe duvana mogli da spasu do 5.000 života godišnje. Međutim, zakon je izazvao protivljenje poslovnih grupa na Novom Zelandu.

Vlasnici trafika žalili su se na gubitak prihoda, čak i uz državne subvencije. Pojedini poslanici, uključujući novog premijera Kristofera Luksona, naveli su da bi zabrana dovela do stvaranja crnog tržišta duvana. Njegova Nacionalna partija, koja je osvojila 38 odsto glasova na izborima 14. oktobra, tokom predizborne kampanje nije spomenula zakone o zabrani pušenja. Zakon, koji je donijet prošle godine i koji je bio zasnovan istraživanjima, dobio je pohvale širom svijeta.

Vjeruje se da su zakoni Novog Zelanda inspirisali vladu Velike Britanije u septembru da objavi sličnu zabranu pušenja za mlade. Portparolka Rišija Sunaka rekla je da je stav britanskog premijera ostao nepromijenjen nakon preokreta Novog Zelanda. Nova ministarka finansija Nikola Vilis proteklog vikenda je objavila da će vlada ukinuti zakone, napominjući da su koalicioni partneri Nacionalne partije u vladi - populistička Novi Zeland na prvom mjestu (New Zealand First) i ljevičarske Deluj (Act) - insistirali da zakoni budu poništeni.

Uprkos pobjedi na izborima, Nacionalna partija desnog centra nedjeljama je pregovarala sa dvije manje stranke oko formiranja vlade. Dogovor je postignut tek u petak, šest nedjelja poslije izbora, što je omogućilo da nova vlada položi danas zakletvu. Novi Zeland na prvom mjestu, stranka koja je osvojila šest odsto glasova, jedina je tokom kampanje isticala da je potrebno ukinuti zakone o ograničenju pušenja. Parlament, u kome vladajuće stranke imaju većinu, treba da odobri poništenje tog zakona.

„Ideja da će se smanjenje poreza platiti ljudi koji nastavljaju da puše je apsolutno šokantna”, rekao je Robert Biglhol, predsjednik novozelandske inicijative „Bez duvanskog dima 2025”. Državna zdravstvena organizacija Maora Hapai Te Hauora nazvala je ovaj potez „nesvjesnim udarcem po zdravlje i dobrobit Novozelanđana”.

Stopa pušenja i bolesti povezanih sa pušenjem, najviše su među domorodačkim maorskim stanovništvom. Prema istraživanju o javnom zdravstvu 2022. godine, zakoni o zabrani pušenja donijeli bi novozelandskom zdravstvenom sistemu uštedu od 1,3 milijarde novozelandskih dolara tokom narednih 20 godina, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније