Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

28. 10. 2023. 17:37 >> 17:37

NOVI BILANS

Kazahstan: 32 poginulih u požaru u rudniku

Najmanje 32 rudara su poginula, nejasna je sudbina 14 posle požara u rudniku koji vodi multinacionalna kompanija "Arselor Mital" (Arcelor Mittal) u Kazahstanu, javile su vlasti novi bilans nesreće.

Pretnodni bilans nastradalih bio je 21. "U 16 sati po lokalnom vremenu (12.00 po srednjeevropskom) tijela 32 osobe su nađena u rudniku Kostenko i nastavlja se potraga za još 14 rudara", objavilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Regionalne vlasti javile su sinoć da je izbio požar u rudniku Kostenko, nedaleko od grada Karaganda.

Flijala kompanije "Arselor Mital", svjetskog giganta za proizvodnju i trgovanje čelikom, ranije je javila da su u vrijeme požara u rudniku bila 252 rudara, a da je 208 izašlo.

Ovo je najteža nesreća u rudniku u Kazahstanu od 2006. godine kada je 41 rudar izgubio život takođe u rudniku "Arselor Mitala", i druga smrtonosna nesreća u nekom rudniku te firme u posljednja dva mjeseca, poslije pogibije pet rudara sredinom avgusta u toj oblasti.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomat Tokajev naredio je danas da se prekine investiciona saradnja sa "Arselor Mitalom".

"Vlada je dobila naređenje da prekine saradnju vezanu za investicije sa Arselor Mital Temiratuom", naveo je šef države u saopštenju odmah poslije objave o nesreći.

Kazahstanska vlada je ubrzo saopštila preko Telegrama da su u toku radnje za povraćaj kontrole nad firmom u ime Republike Kazahstan, kao i da ne pregovara sa drugim stranim investitorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније