Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

05. 10. 2023. 08:25 >> 08:24

U TIHI OKEAN

Počela druga faza ispuštanja vode iz Fukušime

U Japanu je jutros počela druga faza ispuštanja prečišćene vode iz oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi u Tihi okean, saopštio je operater.

Tepco je 24. avgusta počeo prvu fazu ispuštanja vode neophodne za hlađenje tri reaktora elektrane Fukušima Daiči, na sjeveroistoku Japana.

Jak zemljotres i cunami 11. marta 2011. uništili su sisteme za hlađenje reaktora zbog čega je došlo do kontaminacije vode.

Oko 1,34 miliona tona vode je sakupljeno, prečišćeno i uskladišteno u oko 1.000 rezervoara, čiji će kapacitet biti ispunjen početkom 2024.

Ispuštanje tretirane otpadne vode u okean naišlo je na snažno protivljenje japanskih ribarskih organizacija, kao i kineskih i južnokorejskih udruženja, što se pretvorilo u političko i diplomatsko pitanje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније