Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

25. 08. 2023. 12:54 >> 12:54

U ŠVAJCARSKOJ

Preminuo Klod Ruiz Pikaso, mlađi sin španskog umjetnika

Klod Ruiz Pikaso, sin španskog umjetnika Pabla Pikasa i francuske slikarke Fransoaz Žilo, preminuo je u Švajcarskoj u 77. godini.

Sin Pabla Pikasa i francuske slikarke Fransoaz Žilo, koja je takođe preminula ove godine u 101. godini, upravljao je izuzetno vrijednom zaostavštinom svog oca od 1989. godine.

Klod je bio fotograf i filmski reditelj, a upravljanje očevom zaostavštinom predao je svojoj mlađoj sestri Palomi u julu ove godine.

Advokat Žan-Žak Nojer u saopštenju kojim je obavijestio javnost o odlasku Kloda Ruiza Pikasa, nije naveo uzrok njegove smrti.

Klod je skoro godinu dana radio kao asistent čuvenom fotografu Ričardu Avedonu, a radio je i kao fotoreporter za Tajm lajf (Time Life), Vog i američki magazin Saturday Review. Godine 2011. dobio je najviše francusko priznanje, orden Legije časti, za svoj umjetnički rad i kao sudski imenovan administrator imanja svog oca.

Pablo Pikaso imao je četvoro djece. Klod i Paloma su bili njegova djeca sa francuskom umjetnicom Fransoaz Žilo, koja je umrla u junu u 101. godini. Njegov stariji sin, Pol, iz braka sa baletskom igračicom Olgom Hohlovom, umro je 1975. godine. Maja, njegova ćerka sa francuskim modelom Mari-Terez Valter, umrla je 2022.

Pikaso je prekinuo kontakt sa Klodom i Palomom nakon što je Fransoaz, koja je bila prva žena koja ga je napustila, napisala memoare o njihovom zajedničkom životu.

Pokušao je da spriječi objavljivanje njene knjige iz 1964. godine pod naslovom Život sa Pikasom.

Godine 1970, 22-godišnji Klod podnio je tužbu pred sudom u Francuskoj da bude priznat kao zakoniti sin, a samim tim i nasljednik svog oca.

Sud je presudio u njegovu i Palominu korist i brat i sestra su postali Pikasovi nasljednici 1973 – godinu dana nakon njegove smrti.

Pikasova zaostavština (The Picasso estate) jedna je od najbogatijih u svijetu umjetnosti.

Kada je Pikaso umro u 92. godini 1973. godine, za sobom je ostavio više od 45.000 djela, među njima 1.885 slika, 1.228 skulptura, 7.089 crteža, 30.000 grafika, 150 skica i 3.222 keramička djela. Takođe je ostavio milione u gotovini. Sveukupno nasljedstvo Pabla Pikasa tada je procenjeno na 650 miliona funti.

„Morali bismo da iznajmimo Empajer stejt bilding da bismo smjestili sve radove“, rekao je Klod kada je popis završen.

Kako Pablo Pikaso nije ostavio testament, podjela njegovog nasljedstva trajala je šest godina i dovela do burnih neslaganja u porodici.

Na kraju je dogovoreno da će Pikasovi radovi biti podijeljeni između Kloda, Palome, Maje i dvoje njegovih unuka, Marine i Bernarda Ruiz-Pikasa.

Književnica Debora Trastman je u to vrijeme primijetila da Pikasova mreža nasljednika „liči na jednu od (njegovih) kubističkih konstrukcija – žene, ljubavnice, zakonita i vanbračna djeca (najmlađe dijete rođeno je 28 godina poslije najstarijeg) i unuci – svi nanizani na osovinu poput kičmenog stuba figure sa nejednakim djelovima“.

Upravljanje Pikasovom zaostavštinom, Klod je preuzeo 1989. godine. To je uključivalo rješavanje pitanja autorskih prava, reprodukcije i korišćenje imena, kao i konstantnu pravnu borbu protiv falsifikata i zloupotreba Pikasovog lika, djela i imena.

Predstavljajući jednog od najviše kopiranih i piratizovanih umjetnika na svijetu, Pikasovo imanje proizvodilo je sve više zvaničnih reprodukcija, kako bi spriječilo druge da imaju finansijske koristi od apetita javnosti za Pikasa.

„Nikada nijesam očekivao niti želio da imam bilo kakvu ulogu poput ove, niti da imam bilo kakav uticaj na nasljeđe svog oca“, rekao je Klod Pikasovom biografu Džonu Ričardsonu.

Iza Kloda je ostala supruga Silvi Votije i njihovo dvoje dece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније