Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

22. 08. 2023. 22:48 >> 22:48

SASTANAK U JOHANESBURGU

BRIKS: Ko će se pridružiti klubu zemalja u usponu?

Zemlje članice grupe BRIKS-a sastale su se danas u Johanesburgu, a jedno od pitanja 15. samita pet ekonomija u usponu (Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike) je moguće širenje bloka koji želi da proširi svoj uticaj u svijetu.

BRIKS stvara 23 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i predstavlja 42 odsto svjetske populacije. Grupa je heterogena jer pet zemalja, koje se prostiru na četiri kontinenta, imaju ekonomije sa nejednakim rastom.

Oko 20 različitih država zatražilo je pridruživanje bloku, među kojima su Alžir, Saudijska Arabija, Argentina, Bangladeš, Kuba, Egipat, Etiopija, Iran i Vijetnam.

Drugi poput Meksika, Pakistana ili Turske su izrazili interesovanje.

S obzirom na raznolikost kandidata, "teško je vidjeti koji bi kriterijumi mogli da budu za moguće širenje tog bloka", rekao je za AFP Džon Stremlau, specijalista za međunarodne odnose na Univerzitetu Vitvotersrand u Johanesburgu.

Pretorija, koja je radila na uslovima za ulazak u BRIKS, trebalo bi da na samitu podnese predlog zemljama članicama.

Dolazak novih članova mogao bi da promijeni geopolitičku ravnotežu bloka. Zajednički je zahtjev svih članica BRIKS-a da se postigne raznoteža politička i ekonomska u svijetu, posebno u pogledu uticaja SAD i Evropske unije.

Među onima koji se bore za pridruživanje, neke zemlje su tradicionalno nesvrstane, kao što su Indonezija i Etiopija. Ali su neke zemlje otvoreno neprijateljski raspoložene prema SAD i njihovim saveznicima, kao što su Iran i Venecuela.

"Ako se Iran pridruži BRIKS-u, to će očigledno značajno promijeniti političku percepciju grupe", baš kao i u slučaju članstva Saudijske Arabije, ocijenili su analitičari.

Nova razvojna banka koju su 2015. godine osnovale članice BRIKS-a sa ambicijom da ponudi novi izbor pored Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, već je primila nove članice. To su Bangladeš, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Urugvaj će takođe uskoro biti član te banke.

Prije debate o uslovima ulaska, članice BRIKS-a moraju da se slože oko same ideje proširenja, pri čemu su Kina i Indija, dvije najmoćnije ekonomije bloka, podijeljene po tom pitanju.

Peking želi da proširi svoj globalni uticaj i vidi BRIKS kao "jedinstven način" za to, smatra Brajan Hart (Brian) iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Međutim, Nju Delhi ima određenu rezervu i oprezan je u pogledu namjera svog kineskog regionalnog rivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније