Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

26. 07. 2023. 09:51 >> 09:50

NAUČNICI

Temperature izmjerene u julu najviše u proteklih 120.000 godina

Grupa naučnika koja se bavi proučavanjem klimatskih promjena zaključila je, upoređujući temperaturne rekorde, da su temperature izmjerene ovog mjeseca najviše u proteklih 120.000 godina, a vjerovatno i u istoriji civilizacije.

Da nije bilo klimatskih promjena, ovako nešto se najvjerovatnije nikada ne bi desilo, rekla je naučnica sa Kraljevskog koledža u Londonu Marijam Zaharija, koja vodi studiju.

Precizirala je da bi vreli talasi u Evropi i Sjevernoj Americi bili „doslovno nemogući“ bez povećanja temperature u proteklih 200 godina, prenosi Glas Amerike.

Uticaj klimatskih promjena vidljiv je u vrelim talasima koji su pogodili planetu ovog mjeseca, koji postaju sve češći, konstatuje se u studiji.

Utvrđeno je i da je sagorijevanje uglja, ulja i prirodnog gasa, što prouzrokuje porast temperature, učinilo toplotni talas u Kini 50 puta vjerovatnijim, sa potencijalom da se javi na svakih pet godina.

Emisija štetnih gasova učinila je i da temperatura u Evropi bude za dva i po stepena viša, u SAD i Meksiku za dva, a u Kini za jedan stepen.

Od industrijske revolucije, globalna temperatura je porasla za 1,2 stepena, pa ne čudi što je uloga klimatskih promjena u aktuelnom zagrijavanju velika, kaže naučnica sa Kraljevskog koledža u Londonu Fridrike Oto.

Posebno vreli talasi u Teksasu, Kaliforniji, Arizoni, Nju Meksiku, Nevadi, Donjoj Kaliforniji, Sonori i Čivavi će se dešavati jednom u 15 godina, pokazuje studija.

Naučnici upozoravaju da će toplotni talasi kakve imamo sada biti još češći, ako se temperatura dodatno podigne i za manje od jednog stepena.

Talasi u Španiji, Italiji, Grčkoj i na Balkanu će se dešavati svakih 10 godina ako se ovako nastavi, pokazuje studija.

U Evropi i Sjevernoj Americi, pokazuje istraživanje, klimatske promjene koje su izazvali ljudi nijesu jedine koje prouzrokuju vrelinu, ali su neophodan sastojak, jer priroda ne bi mogla sama ovo da prouzrokuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније