Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ N1 ]

15. 07. 2023. 20:30 >> 20:31

GRČKA GORI OD VRUĆINE

Akropolj ponovo zatvoren zbog toplotnog talasa

Atinski Akropolj ponovo je zatvoren u najtoplijem dijelu dana, a prema meteorološkoj službi, temperatura bi mogla danas da dostigne 41 stepen Celzijusovih u Grčkoj, pogođenoj toplotnim talasom, kao i veliki dio Evrope

Akropolj koji je na spisku svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), ne prima posjetioce od 11.30 do 17.30 po lokalnom vremenu, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture, koje je takvu odluku donijelo i u petak.

Osoblje Crvenog krsta od četvrtka je raspoređeno u podnožju Akropolja da pomogne turistima koji bi mogli da budu žrtve sunčanice ili nesvjestice. Oni su do sada podijelili više od 50.000 flaša vode od pola litra.

Tende su takođe postavljene u blizini ulaznih punktova kako bi se zaštitile hiljade posjetilaca koji su došli da se dive Partenonu na vrhu Akropolja, remek-djelu klasičnog perioda antike iz petog vijeka prije nove ere.

Najveće arheološko nalazište na južnom ostrvu Krit, palata Knosos, takođe je zatvoreno danas od 12.00 do 17.00. Ta mjera bi mogla da bude i sjutra.

Evropske zemlje i Grčka od srijede su pod talasom toplote.

U Grčkoj je u petak u nekim mjestima bilo 44,2 stepena, dok meteorolozi navodi da će pad temperature biti od nedelje, ali se od četvrtka ponovo predviđa vrućina.

Grčke vlasti pozvale su stanovništvo da bude krajnje oprezno u kretanju i upozorile na visok rizik od požara, posebno u nedjelju kada bi vjetrovi od 40 do 60 kilometara na sat mogli da duvaju iznad Egejskog mora.

Nekoliko parkova i zelenih površina u Atini danas je zatvoreno, dok su plaže u blizini glavnog grada Grčke danas pune.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније