Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2013. 11:38 >> 11:40

REZOVI

Obama potpisao uredbu o "sekvestraciji"

Američki predsjednik Barak Obama potpisao uredbu kojom stupaju na snagu budžetski rezovi poznati kao "sekvestracija", nakon što u Kongresu nije postignut dogovor o alternativnom proračunskom rješenju.

 

Kada ta odluka stupi na snagu, američke vladine agencije počeće s rezovima u svojim proračunima u ukupnom iznosu od 85 milijardi dolara u razdoblju od 2. marta do 1. oktobra.

Obama je okrivio opozicione republikance za neuspjeh da se u Kongresu postigne dogovor o izbjegavanju automatskih budžetskih rezova poznatih kao sekvestracija, nazivajući te rezove glupim i proizvoljnim.

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Džon Boehner, rekao je novinarima da će Predstavnički dom sljedeće nedjelje razmatrati zakon o nastavku finansiranja vlade, koji ističe 27. marta, i da bi sekvestracija mogla biti preoblikovana u okviru tih pregovora.

"Ja se nadam da  nećemo morati da se nosimo s prijetnjom obustave rada vlade, dok ćemo se istovremeno baviti sekvestracijom, rekao je Boehner.

"Neka bude jasno, ta nesigurnost ugrožava našu sposobnost da uspješno završimo sve naše zadatke", rekao je novi direktor Pentagona, čiji će proračun biti smanjen za oko 8 odsto u posljednjih sedam mjeseci proračunske godine 2013.

"Mornarički avioni od aprila će sve rjeđe polijetati, vazduhoplovstvo će srezati sate leta, a kopnena vojska će smanjiti vježbe u postrojenjima koja se ne spremaju za misiju u Avganistanu", istakao je.

Republikanci insistiraju da gornja granica postsekvestracijske potrošnje treba da bude na nivou od 974 milijarde dolara, što mnoge demokrate ne prihvataju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније