Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

06. 12. 2022. 16:47 >> 16:44

VOJNA AKTIVNOST U EGEJSKOM MORU

Turska ponovo prijeti Grčkoj

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu danas je ponovo zaprijetio da će "preduzeti akciju" protiv Grčke zbog njene vojne aktivnosti na svojim ostrvima u Egejskom moru za koja Ankara kaže da bi trebalo da ostanu demilitarizovana u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Komentari ministra uslijedili su nakon izvještaja o grčkim vojnim vježbama na ostrvima Rodos i Lezbos u Egejskom moru.

Turski zvaničnici insistiraju na tome da je raspoređivanje vojnika ili oružja na nekim ostrvima blizu njene obale kršenje njihovog "nevojnog statusa" po međunarodnom pravu.

Atina je saopštila da mora da brani ostrva od potencijalnog napada Turske koja ima značajnu vojnu silu na svojoj zapadnoj obali, prekoputa ostrva.

Čavušoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom izjavio da bi "nastavak kršenja sporazuma" ugrozio suverenitet Turske i primorao je da brani svoja prava.

"Ne možemo da ćutimo. Grčka treba da se odrekne kršenja sporazuma. Ili će se povući po tom pitanju i pridržavati se sporazuma ili ćemo učiniti sve što je potrebno", rekao je on.

"Nastavićemo da preduzimamo neophodne korake i pravno u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN, i na terenu", rekao je Čavušoglu.

Turska i Grčka - članice NATO-a, decenijama se spore oko niza pitanja, među kojima su granice u Egejskom moru.

Čavušoglu je rekao da "Grčka ne bi trebalo da zaboravi da oni koji seju vjetar, žanju oluju" i poručio: "Ako ne želite mir, mi ćemo učiniti šta je potrebno".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније