Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

22. 11. 2022. 23:21 >> 23:16

IMENOVAO POVJERENIKA

Papa otpustio cio vrh globalne humanitarne organizacije Karitas

Papa Franjo otpustio je u utorak cio vrh globalne humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih i imenovao povjerenika koji će je voditi.

Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Karitasa (CI), konfederacije katoličkih organizacija koje djeluju u više od 200 zemalja, a sjedište joj je u Vatikanu.

Smjena čelništva CI-a, koji ima više od milion zaposlenih i volontera širom svijeta, objavljena je u papinom dekretu koji je prenijela vatikanska kancelarija za medije.

U odvojenom saopšenju vatikanske kanclearije za razvoj, koji nadzire CI, piše da su spoljašnjim nadzorom radnog okruženja utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sjedištu organizacije.

Sadašnji i bivši zaposleni govorili su Reutersu o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima koji su doveli do odlaska nekih zaposlenih.

“Nije bilo dokaza o finansijskim malverzacijama ili seksualnim prestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtevaju nužnu pažnju”, piše u saopštenju.

Među smijenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsjednik Karitasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje.

Osim Taglea i još jednog sveštenika, svi članovi upravljačkog tela CI-a su laici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније