Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

09. 06. 2022. 13:00 >> 12:59
1

EVROPSKI SUD PARVDE

Britanci koji žive u državama EU nemaju u njima pravo glasa

Evropski sud pravde presudio je da britanski državljani koji žive u Evropskoj uniji (EU) nemaju pravo da glasaju ili da se kandiduju za funkcije u Uniji osim ako ne dobiju evropsko državljanstvo.

U Evropi je živjelo više od milion Britanaca, a mnogi su se protivili Bregzitu u januaru 2020. godine.

Pitanje je pokrenula Britanka koja živi u Francuskoj više od tri decenije, ali je izbrisana sa biračkog spiska nakon Bregzita i nije mogla da glasa na lokalnim izborima u martu 2020. Ona je odbila da aplicira za francusko državljanstvo.

Ta žena tvrdi da joj je pravo glasa oduzeto i u Velikoj Britaniji zbog tamošnjeg pravila koje onemogućava ljudima da glasaju ako su živjeli u inostranstvu duže od 15 godina.

Evropski sud pravde presudio je da ljudi koji žive u Evropi čak i prije Bregzita "više ne uživaju status građana Unije, niti imaju pravo da glasaju i da se kandiduju na opštinskim izborima u državi članici u kojoj imaju prebivalište", navodi se u saopštenju suda.

"Ovo je posljedica suverene odluke Ujedinjenog Kraljevstva da se povuče iz Evropske unije", navedeno je iz suda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније