Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

04. 06. 2021. 09:36 >> 09:39

UNWTO

U prvom kvartalu 83 odsto manje turista u svijetu

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 odsto ili 180 miliona turista manje nego u uporednom periodu, ali se šanse za ovu godinu poboljšavaju dolaskom ljeta, vakcinacijom i politikom sigurnog pokretanja turizma, saopšteno je iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Evropu sredinom sedmice je u Atini okupio predstavnike evropskih članica i organizacije UN. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

Glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Evropa ima priliku da vodi globalno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kriakos Mitsotakis potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma, prenosi SEEbiz.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za novo pokretanje turizma i podršku milionima radnih mjesta i poduzeća širom Evrope u tom sektoru, među kojima je i jača saradnja UNWTO-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za podsticanje ekonomskog oporavka u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru i Gruziju.

Složili su se i da je za oporavak važna saradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje uticaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Nakon što je Evropa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine, od 83 odsto, u drugom i trećem tromjesečju očekuju se nešto bolje brojke, ali još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 odsto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, a treća je regija Afrike s padom od 81 odsto te Bliski istok i Sjedinjene Američke Države (SAD) s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odsto, odnosno 71 odsto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebno od maja do avgusta, predviđa se zbog vakcinacije i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, ali iz UNWTO-a upozoravaju da je za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 odsto iz 2019. ne predviđaju prije 2024. godine, a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju nivo od 30 do 40 odsto iz 2019.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније