Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 04. 2021. 11:33   >>  11:33

ČEŠKA

Policija hapsila borce iz redova proruskih separatista u Ukrajini

Češka Nacionalna centrala za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je noćas širom zemlje najmanje pet osoba, a po nekim podacima deset, a terete se da pripadaju paravojnim grupama koje su organizovale odlazak na ratište u Ukrajinu u jedinice prouskih separatista.

Provjerava se da li su njihov odlazak na ratišta organizovali proterani agenti ruske GRU iz ambasade u Pragu.

"Noćna hapšenja nijesu u vezi sa slučajem eksplozije u magacinima municije u Vrbjeticama 2014. godine", saopštila je kratko češka policija na Tviteru.

Uhapšeni su, prema nezvaničnim informacijama medija, Česi iz nekoliko paravojnih grupa koji su organizovali odlazak na ratište u Ukrajini na strani proruskih separatista ili su sami odlazili da se bore protiv vlasti u Kijevu.

Prijeti im optužba za terorizam, a policija provjerava koliko su u to umiješani agenti ruske vojne obavještajne službe GRU pod diplomatskim pokrićem koje je Češka protjerala 17. aprila zbog osnovanih sumnji da je GRU umiješana u eksploziju municije u Vrbjeticama na jugu zemlje, 2014. godine.

U nedjelju je iz Češke otišlo 18 ruskih diplomata za koje su bezbjednosne službe utvrdile pouzdano da su agenti GRU i SVR, među njima i vojni ataše, a 19 ih je, kako javljaju češki mediji, povučeno prije izbijanja afere.

Rusija je oštro odbacila sve optužbe da bi dvojica agenata GRU, isti oni koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, imali ikakve veze sa eksplozijama u Vrbjeticama gdje su poginule dvije osobe, i označila sve kao provokaciju Češke u želji da se vlada premijera Andreja Babiša dodvori SAD.

Ionako loši odnosi Rusije i Češke, koje su ublažavali samo izrazito proruski stavovi češkog predsjednika Miloša Zemana, ušli su sada u fazu otvorenog diplomatskog rata pošto je Moskva odgovorila protjerivanjem 20 čeških diplomata 18. aprila, pa je češka ambasada u Moskvi ostala paralisana sa svega pet diplomata, ambasadorom i konzularnim odjeljenjem.

Ruski ambasador je danas pozvan u češko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi vlasti izrazile ogorčenje zbog neadekvatno oštrije reakcije Moskve na protjerivanje umjesto proporcionalne kakva je uobičajena u diplomatskim odnosima, i kako bi mu saopštile nove mjere, vjerovatno dalja protjerivanja.

"To je cijena za uspjeh što smo razbili ruske rezidenture GRU i SVR u Češkoj od čega se dugo neće oporaviti", rekao je ove sedmice o rusko-češkom diplomatskom ratu vicepremijer i privremeno ministar spoljnih poslova Jan Hamaček.

Češka vlada, po riječima Hamačeka, spremna je i na potpuno zatvaranje ambasade što bi značilo kraj diplomatskih odnosa, a zastupanje čeških interesa preuzela bi ambasada neke od članica Evropske unije, kao što recimo interese SAD u Siriji tokom krize zastupa češka ambasada.

U četvrtak bi o aferi napada na magacin municije u Vrbjeticama trebalo da raspravlja NATO, a Češka traži od EU i NATO izraze solidarnosti i koordinisano protjerivanje ruskih diplomata kao što su se zemlje NATO i EU solidarisale sa Velikom Britanijom poslije pokušaja trovanja Skripalja.

O aferi oko Vrbjetica i protjerivanju ruskih agenata trebalo bi da raspravlja i Evropski parlament.

"Zemlje EU moraju jasno i zajedno da reaguju na eksplozije u magacinima municije u Vrbjeticama iza kojih prema saznanjima češki obavještajnih službi stoji ruska vojna slžuba GRU. Na napad na bilo koju članicu EU mora da se gleda kao napad na cijelu EU", pozvali su danas šefovi glavnih političkih frakcija u Evropskom parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније