Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 04. 2021. 09:44 >> 09:47
1

UPUTILI APEL PUTINU

Intelektualci traže pomoć za Navaljnog

Oko 70 umjetnika, pisaca i glumaca pozvalo je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da omogući hitno pružanje medicinske njege opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji u zatvoru štrajkuje glađu.

Potpisnici su naveli da se stanje Navaljnog "brzo pogoršava i zahtijeva hitnu medicinsku njegu".

"Apelujemo na vas, gospodine predsjedniče, da osigurate da gospodin Navaljni neodložno primi kompetentne medicinske savjete i tretman koji mu je hitno potreban - i na koji ima pravo kao i svaki ruski građanin", navodi se u tekstu.

Među potpisnicima apela objavljenog na sajtu francuskog Monda su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, Salman Rušdi i Džon Kuci, pisci Džoan Rouling i Arundati Roj, kao i glumci Džad Lou i Vanesa Redgrejv.

Navaljni od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru i optužuje upravu zatvora da mu ne dozvoljava pristup ljekovima za diskus herniju.

Navaljni je prošle godine preživio trovanje zbog kog je neko vrijeme bio u komi. On optužuje ruske vlasti i službe bezbjednosti da su ga otrovali, što oni negiraju.

Uhapšen je u januaru, kada se vratio iz Njemačke gdje je bio na liječenju, i osuđen na dvije i po godine zatvora po optužbama za prevaru. Navaljni tvrdi da su te optužbe politički motivisane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније