Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

15. 04. 2021. 22:48 >> 22:47
1

NESLAGANJE U ANKARI

Verbalni sukob ministara Grčke i Turske pred novinarima

Šefovi diplomatija Grčke i Turske, Nikos Dendijas i Mevlut Čavušoglu, danas su na konferenciji za novinare u Ankari imali verbalni sukob pošto se ne slažu o nekoliko bilateralnih pitanja.

Čavušoglu i Dendijas su se pred kamerama iznijeli suprotne stavove o pomorskim granicama, migrantima i postupanju prema manjinama.

Grčki ministar danas boravi u Turskoj u cilju pokretanja dijaloga o rješavanju bilateralnih spornih pitanja.

"Ako iznosete tako teške optužbe protiv moje zemlje i mog naroda, dužan sam da odgovorim", rekao je Čavušoglu vidno nezadovoljan izjavama grčkog kolege.

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemnom mora, kao i kako Turska primjenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima.

"Stav Grčke je jasan i to ne čujete prvi put. Turska u Egejskom moru i istočnom Mediteranu krši međunarodno pravo i konvenciju o moru, kao i suverena prava Grčke, jer je iznad grčkog tla sprovela 400 letova",rekao je Dendijas.

Čavušoglu je uzvratio da Ankara na Mediteranu štiti interese Turske i kiparskih Turaka, dok je o sporazumu rekao da ga Turska "pristojno" sprovodi.

Turski ministar je nekoliko puta ponovio da je to što govori Dendijas "neprihvatljivo".

Grčka i Turska, koje imaju osjetljive odnose godinama, u sporu su o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Odnosi su takođe zategnuti uzajamnim nezadovoljstvom zbog tretmana muslimanskih manjina u Grčkoj i pravoslavnih u Turskoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније