Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

09. 11. 2020. 19:19 >> 19:18

UGROŽEN GLAVNI GRAD

Vlasti Nagorno-Karabaha potvrdile gubitak ključnog grada

Portparol predsjednika vlade Nagorno-Karabaha potvrdio je danas da su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad strateški ključnim gradom i rekao da se približavaju glavnom gradu regiona.

Portparol Vagram Pogosij napisao je to na svom Fejsbuk nalogu dan nakon što je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio da je njegova vojska zauzela Šuši.

Položaj Šušija iznad glavnog grada Stepanakerta, koji je udaljen oko 10 kilometara, daje stratešku prednost onome ko ga drži. Grad se takođe nalazi uz glavni put koji povezuje Stepanakert sa Jermenijom.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nijesu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније