Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 11. 2019. 12:30   >>  12:33

MALE IZMJENE MINISTARA

Moravjecki ponovo premijer Poljske

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ostaće i dalje na toj funkciji nakon što je na parlamentarnim izborima 13. oktobra ponovo pobijedila konzervativna stranka Pravo i Pravda, uz male izmjene ministara i organizacije resora u odnosu na prethodnu vladu ali sa novinom da premijer evropske poslove izdvaja iz Ministarstva spoljnih poslova pod svoju nadležnost.

"To je vlada kontinuiteta. Nastavka 'dobre promjene'. Želimo da učinimo sve da situacija u kojoj su Poljaci za četiri godine bude još bolja. Poljska će sve više biti država blagostanja. Sustizanje prosjeka Evropske unije za nas je ključna meta. Poljaci treba da žive bolje i budu ponosni na svoju zemlju", kazao je sinoć sadašnji i budući premijer Moravjecki objavljući sastav jednopartijske vlade Prava i Pravde.

U novoj vladi šef diplomatije ostaje Jacek Čaputovič, ali su mu oduzeti svi evropski poslovi za koje je do sada bio zadužen njegov zamjenik Konrad Šimanjski koji prelazi sa tim dijelom resora u kancelariju premijera Moravjeckog.

"U ovom slučaju promjena je velika. Cijela direkcija za evropske poslove biće sastavni deo Kancelarije premijera. Zamolio sam zamjenika ministra Šimanjskog da nastavi svoju misiju. Tamo su teški, naporni pregovori o primeni evropske legislative na poljsku privredu i uticaj te regulacije od strane Unije", kazao je Moravjecki.

Zbog ambicija EU u borbi protiv klimatskih promena, čije ciljeve nastoje da ublaže zemlje Višegradske četvorke čije privrede su, posebno Poljska, više orijentisane na ugalj i kojima su potrebna veća ulaganja nego na Zapadu u čiste tehnologije i energije, poljsko Ministarstvo životne sredine podijeljeno je na dva, Ministarstvo životne sredine pod koje će spadati narodni parkovi, zaštita životne sredine, edukacija i lov i Ministarstvo klime.

Prebacivanje evropskih poslova pod nadležnost premijera jednako žestoko su kritikovali bivši ministri inostranih poslova, Vitold Vaščikovski iz vlade Prava i Pravde kada je premijerka bila Beata Šidlo i prethodni šef diplomatije u liberlnim vladama premijera Donalda Tuska, Radoslav Šikorski.

"To je fatalna odluka. To je da premijer upravlja svime, što očigledno jača njegovu poziciju ne samo prema MSP-u, već prema svim ministarstvima jer je to način da se preuzme kontrola nad ministarstvima, pošto mnogo toga što resori rade ima svoj evropski aspekt", kazao je Šikorski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Vaščikovski je upozorio da preti suparništvo između premijera i MSP-a i da je to nesrećni potez.

"Da li će se za resor evropskih poslova osnivati nova diplomatska predstavništva u zemljama EU? Ko će nas predstavljati u Evropi", poručio je Vaščikovski na Tviteru.

Bivši poljski premijer, sada predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk kome ističe mandat "predsjednika Evrope" apelovao je na poljsku opoziciju da nađe odgovarajućeg protivkandidata sadašnjem predsjedniku Poljske iz vladajuće konzervativne stranke Andžeju Dudi, kako bi se u Poljskoj tokom naredne četiri godine vladanja konzervativaca Jaroslava Kačinjskog sačuvala makar rudimentarno liberalna demokratija, nezavisno pravosudje i slobodni mediji. 

"Kriza koju su izazvale vlade Prava i Pravde je tako velika da treba učiniti sve da se ne dozvoli toj partiji da naredne četiri godine uništava poredak i pravnu državu. Riječ je o mnogo stvari. Počev od neodgovorne finansijske politike. Vidi se da je vlada na južnoamerički način spojila sve što je prijatno i lako, privlačno u politici i ljevice i desnice. Jasno je da to mora da se završi dramom", upozorio je Tusk u intervjuu za francuske medije koji danas prenosi poljska Gazeta Viborča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније