Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

10. 01. 2023. 15:07 >> 15:03

PREDSJEDNIK POLjSKE

"Hrvatska primjer da je prelazak na euro dolivanje ulja na vatru inflacije"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je danas u Varšavi da je Hrvatska primjer da je prelazak na euro u vrijeme inflacije dolivanje ulja na vatru, jer je u hrvatskim cijenama nastao haos, a da bi u Poljskoj prihvatanje eura donijelo samo još veću inflaciju od sadašnjih preko 16 odsto.

"Inflacija je u Poljsku stigla izvana, uvezena je. Povezana je takođe sa ratom u Ukrajini. Hrvatska koja je prihvatila euro sada je suočena sa haosom u cijenama, rastu cijene goriva. Inflacijski haos kod Hrvata za nas je vrlo ozbiljno upozorenje", kazao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

"Prihvatanje eura u vrijeme visoke inflacije je dolivanje ulja na vatru. Opozicija računa da ćemo promijeniti novčanike i odjednom ćemo biti bogatiji. Primjer Hrvatske pokazuje da je upravo suprotno. Prema nekim podacima iz medija poslije promjena valute cijene nekih usluga u Hrvatskoj porasle su čak za 80 odsto", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer naglasio je da Poljska ne namjerava da se odriče fleksibilnih mehanizama privredne politike i da je prvi cilj da plate Poljaka sustignu plate u bogatijim zemljama Zapadne Evrope.

"Tek onda možemo da razgovaramo o promjenama u monetarnoj politici", kazao je Moravjecki.

Da ni susjedna Češka ne namjerava da prelazi na euro saopštio je krajem prošle godine češki premijer Petr Fijala.

"Ne znam šta će biti 2030. godine. Vlada preduzima korake da ispuni kriterijume za prelazak na euro iz Mastrihta. Ali Češka neće prelaziti na euro tokom mandata ove vlade. Vlada, međutim, želi da omogući preduzećima da im knjigovodstvo bude u eurima", kazao je Fijala.

Kao i poljski premijer Moravjecki koji je danas izjavio da bi prelazak na euro sada u trenutku krize samo osiromašio Poljake, tako i češki premijer Fijala upozorava da sada nije povoljan trenutak za Čehe da pređu na euro.

Iz Višegradske grupe na euro je prešla samo Slovačka, i to u vrijeme svjetske ekonomske krize, 1. januara 2009. godine, ali prelazak nisu uopšte pratila poskupljenja kakva su sada u Hrvatskoj, a vlada tadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica objavila je da je maksimalna granica poskupljenja koju će tolerisati 10 odsto.

Savez potrošača Slovačke objavljivao je liste srama preduzeća koja su zloupotrijebile prelazak na euro i zaokruživanje da poskupe više od 10 odsto.

Poskupljenja, prije svega namirnica kojih su se Slovaci plašili, međutim nije bilo, inflacija je bila niska, ista kao i u susjednoj Češkoj koja zadržava svoju krunu i ubrzo je u raznim anketama čak 80 odsto Slovaka počelo da tvrdi da se ne bi vratili slovačkoj kruni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније