Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

14. 09. 2019. 10:41 >> 10:52
2

SUD ODLUČIO

Konfederalni spomenici ostaju u Šarlotsvilu

Američki sud je spriječio pokušaj grada Šarlotsvila, u Virdžiniji, da ukloni spomenike konfederalnim generalima.

List Dejli progres je prenio da je na kaju trodnevne parnice sudija odlučio da spriječi uklanjanje spomenika generalima Robertu Liju i Tomasu Džeksonu.

Plan da se ti spomenici sklone izazvao je okupljanje bijelih nacionalista 2017. kao i kontramiting, čija jedna učesnica je izgubila život.

Stanovnici Šarlotsvila su tužili grad pozivajući se na zakon koji štiti ratne spomenike, dok je gradska uprava tvrdila da taj zakon krši ustav SAD jer statue Lija i Džeksona šalju rasističku poruku.

Sudija Ričard Mur je presudio da je namjera zakona bila očuvanje istorijskog sjećanja a ne diskriminacija i izdao stalnu zabranu uklanjanja spomenika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније