Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

03. 09. 2019. 09:17 >> 09:19

URAGAN DORIJAN

Bahami opustošeni, evakuacija na Floridi

Najmanje pet osoba poginulo je na ostrvima Abako na Bahamima u udaru uragana Dorijan, koji je trenutno lociran na oko 170 km istočno od Vest Palm Biča na Floridi.

Razorni uragan, okarakterisan kao najjači koji je ikada pogodio Bahame, "udarao" je vjetrom oko 205 kilometara na sat, a nad Bahamima se zadržao 40 sati.

Premijer Bahama Hubert Minis izjavio je da je najmanje pet osoba poginulo na ostrvima Abako, dodajući da su i stanovnici ostrva Grejt Bahama ugroženi.

"Spasilačke ekipe će krenuti u akciju čim to vremenski uslovi budu dozvolili", dodao je Minis.

Prema njegovim riječima, mnoge kuće i zgrade su znatno oštećene ili uništene.

"Nalazimo se usred istorijske tragedije", rekao je Minis, prenosi AP.

Po prvim procjenama vlasti i predstavnika Crvenog krsta na terenu u ponedjeljak, oko 13.000 kuća je možda oštećeno ili uništeno i uragan je uzrokovao "znatnu štetu" na ostrvima Abako i Grand Bahama.

Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame, a u međuvremenu je s kategorije pet spušten na kategoriju četiri, pa zatim i na kategoriju tri, ali i na toj ljestvici on je veoma razoran.

Stanovništvo je još u skloništima, bez struje, a američki mediji su javili da je uragan pričinio veliku štetu. Mediji su ranije danas objavili da je sedmogodišnji dječak prva žrtva uragana na Bahamima.

Pošto je danima trajala neizvjesnost u vezi s putem kojim će ići uragan, nekoliko saveznih država u SAD-u (Florida, Džordžija, Južna Karolina) najposlije su naredile evakuaciju stotine hiljada stanovnika.

Nacionalni centar za uragane sa sjedištem u Majamiju upozorio je stanovnike Floride. Rečeno im je da ne napuštaju skloništa, dok uragan ne prođe.

Inače, u devet okruga na Floridi naređena je obavezna evakuacija, između ostalog, i u Džeksonvilu i Palm Biču, gdje se nalazi rezidencija američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Ako ste na područjima evakuacije, odmah odlazite. Vaše kuće možemo obnoviti, ali ne i vaše živote", poručio je guverner Floride Rič Skot.

Obvezna evakuacija naređena je za priobalni pojas okruga Palm Bič i Martin na Floridi i za šest priobalnih okruga u Džordžiji.

Avioni ne lete, benzinske stanice su zatvorene, kao i popularni Diznilend.

Naučnici su upozorili da klimatske promjene utiču na intenzitet uragana, jer zagrijevanjem okeana i površine vode, oluje dobijaju više energije, što može da dovede do većih padavina i snažnijih vjetrova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније