Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

24. 05. 2019. 22:53 >> 22:53

BORIS DŽONSON FAVORIT

Ko će sjesti u "vruću fotelju" Tereze Mej?

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je danas da će 7. juna podnijeti ostavku. Ona je tako podlegla pritiscima njene Konzervativne partije da otvori put da novi lider te stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

Mejova će ostati na funkciji za vrijeme unutarstranačkih izbora Konzervativne partije koji traju oko šest nedjelja.

U trci za vođstvo naći će se puno kandidata, a bivši ministar inostranih poslova Boris Džonson je favorit na kladionicama, piše "Indipendent".

Njegovi najveći rivali na euroskeptičnom krilu stranke su bivši ministar za Bregzit Dominik Rab i ministar za životnu sredinu Majkl Gov, navodi list.

Ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, ministar inostranih poslova Džeremi Hant, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, ministar zdravlja Met Henkok, ministarka finansija Liz Tras i bivša liderka donjeg doma britanskog parlamenta Andrea Lidsom, takođe bi mogli da budu nasljedinci Mejove.

Boris Džonson je podnio ostavku na mjesto ministra spoljnih poslova prošlog jula.

On je tvrdio da bi izlazak bez dogovora odražavao rezultat referenduma iz 2016. godine.

Nekadašnji gradonačelnik Londona je nekada bio viđen kao kandidat koji je bio u stanju da dopre do birača do kojih drugi torijevci njeisu mogli.

Međutim, njegova zvijezda je oslabila među torijevskim poslanicima jer nijesu bili impresionirani njegovim učinkom kao ministra spoljnih poslova, piše "Indipendent".

Dominik Rab, bivši šef kabineta evroskeptika Dejvida Dejvisa, krenuo je svojim putem tako što je postao i potom podnio ostavku na mjesto ministra za Bregzit, žaleći se da su ga Mejova i njen glavni savjetnik Oli Robins držali po strani.

Rab je impresionirao saveznike Mejove načinom vođenja kampanje za izlazak Britanije iz EU na referendumu 2016. godine, međutim, nije impresionirao i briselske zvaničnike.

Iako je Rab novo lice, njegov relativni nedostatak iskustva mogao bi da "radi" protiv njega, navodi list.

Zajedno sa Džonsonom, Majkl Gov predvodio je pobjedničku kampanju "Glasajte za odlazak" na referendumu 2016. godine.

Čak i njegovi kritičari priznaju da je on jedan od nekoliko uspješnih ministara od njegovog iznenadnog povratka u kabinet Tereze Mej 2017. godine, godinu dana pošto ga je otpustila.

Govovo odbijanje da se pridruži drugim zagovornicima Bregzita i podnese ostavku, moglo bi se okrenuti protiv njega među euroskepticima, piše "Indipendent".

Anrea Lidsom podnijela je ostavku uoči evropskih izbora, rekavši da više ne vjeruje da će pristup koji vlada ima donijeti rezultat za koji je narod glasao na referendumu.

Ona uživa snažnu podršku među pristalicama koji zagovaraju Bregzit.

Iako se 2016. zalagao za ostanak u Evropskoj uniji uprkos svojim evroskeptičkim instiktima, Sadžid Džavid je sada oduševljeni pristalica Bregzita spreman za odlazak Britanije bez sporazuma sa EU.

Džeremi Hant koji je podržao održavanje novog referenduma na kome bi se konačno donijela odluka o Bregzitu nakon referenduma 2016, sada odbacuje tu ideju i takođe je spreman na odlazak Britanije iz EU bez sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније